Putin acuză indirect SUA de organizare a atacurilor cu drone din Siria

, , , , , , , , , ,
 
Vadimir-Putin-este-decis-sa-mentina-prezenta-militara-rusa-in-Crimeea

Liderul de la Kremlin Vadimir Putin este decis sa mentina prezenta militara rusa in Siria

Ministerul rus al Apărării sugerează implicarea Statelor Unite în atacurile cu drone asupra bazelor militare ruse din provinciile siriene Hmeymim şi Tartus, relatează mass-media regională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. La rândul său, președintele rus Vladimir Putin susține că știe exact cine și cum a organizat operațiunile.

“Au fost unii provocatori, dar nu erau turci. Ştim cine sunt, cine a plătit pentru aceste provocări şi care a fost suma”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenţiile Tass şi Mediafax. “Nu este nimic bun în legătură cu aceste incidente. Sunt provocări menite să distrugă acordurile precedente”, a atras atenţia preşedintele Rusiei. Atacurile au rolul deteriorării relaţiilor Rusiei cu Iranul. “Înţelegem perfect situaţia şi vom continua cooperarea”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Baze militare ruse din provinciile siriene Hmeymim şi Tartus au fost atacate în urmă cu câteva zile cu drone dirijate de grupuri teroriste. Rusia oferă susţinere politică şi militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Implicare americană

Ministerul rus al Apărării a sugerat implicarea Statelor Unite în aceste atacuri, “comise doar cu asistenţa ţărilor care deţin tehnologie pentru sisteme de navigaţie coordonate prin satelit”. “Este o coincidenţă bizară” că un avion american de recunoaştere se afla deasupra Mării Mediterane în momentul atacurilor cu drone asupra bazelor militare ruse din Siria, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Rusia dispune de suficiente forţe rămase în Siria pentru a face faţă posibilelor atacuri asupra bazelor sale, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, relatează Agerpres, care preia agenția Reuters. “Contingentul care rămâne, infrastructura militară care rămâne, la bazele militare de la Hmeimim şi Tartous, sunt complet capabile să lupte împotriva acestor atacuri teroriste ocazionale”, a declarat Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă.

Armata rusă susține că va păstra în Siria un Centru de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană de la Hmeimim şi pe cea navală de la Tartus, situate în vestul Siriei. La aceste forțe se adaugă și forțele unor companii private ruse de securitate, precum Grupul Wagner, acuzat că este implicat și în susținerea separatiștilor pro-ruși din Donbass. Grupul Wagner este caracterizat de o parte a mass-media internațională drept armata personală a președintelui rus Vladimir Putin, fiind implicată direct în susținerea politicii externe a Federației Ruse din Sudal și Libia. Grupul Wagner a fost format de partea rusă după experiența occidentală de a folosi companii private de securitate pe fronturile din Irak și alte state.

Drone capturate

Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că, în urma analizării dronelor capturate, s-a ajuns la concluzia că acestea erau ghidate prin sistemul GPS și erau dotate cu altimetre de precizie. Raza de acțiune a dronelor era de aproximativ 100 de kilometri. De asemenea, potrivit oficialilor militari ruși, dronele erau încărcate cu dispozitive explozive dotate cu detonatoare străine.

Cea mai probabilă locație de lansare a dronelor ar fi satul sirian Al-Muzarah, la doar 50 km nord-est de Humaymim și la aproape 100 km de Tartus, a declarat generalul rus Alexandr Novikov, citat de mass-media internationala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *