Puterea de la București, ofensivă PR pentru refacerea imaginii la Bruxelles

de | iun. 8, 2019 | ROMANIA | 0 comentarii

În urma încarcerării fostului lider al partidului de guvernământ din România, premierul Viorica Dancila a inițiat o campanie de rebranding, menită să restabilească credibilitatea guvernului în fața UE, se arată într-o amplă analiză a Balkan Insight, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. De la arestarea pentru corupție pe 27 mai a fostului lider al […]
România sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova
Președintele român Klaus Iohannis sustine schimbarea guvernului Dăncilă

Președintele român Klaus Iohannis sustine schimbarea guvernului Dăncilă

În urma încarcerării fostului lider al partidului de guvernământ din România, premierul Viorica Dancila a inițiat o campanie de rebranding, menită să restabilească credibilitatea guvernului în fața UE, se arată într-o amplă analiză a Balkan Insight, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

De la arestarea pentru corupție pe 27 mai a fostului lider al partidului de guvernământ, și șef de facto al Executivului de la București, Liviu Dragnea, Guvernul de la București, condus de premierul Viorica Dancila, încearcă să se reinventeze și să lase în urmă moștenirea nocivă a regimului Dragnea.

Imediat după ce Dragnea a fost arestat, Dancila a inițiat o campanie pentru a repara relațiile avariate cu partenerii din UE.

Demersuri europene

Înaltul oficial a plecat la Comisia Europeană la 4 iunie, având întâlniri cu președintele Comisiei, Jean Claude Juncker și vicepreședintele său, Frans Timmermans, ambii criticând demersurile PSD de a își subordona politic sistemul juridic din România.

Dancila a asigurat liderii UE că va renunța la orice încercare de a schimba legile privind justiția și va îndrepta atenția guvernului său către problemele din domeniile de dezvoltare economică, sănătate și educație.

Cu toate acestea, analistul politic Radu Magdin a declarat pentru BIRN că recâștigarea încrederii partenerilor străini și completarea golului de putere lăsat de Dragnea nu va fi o sarcină ușoară.

„Dragnea a avut capacitatea de a conduce PSD cu ușurință, printr-o combinație de putere, finanțe și personalitate. Acum, mulți foști rivali încearcă să revină la nivelele superioare ale partidului „, a declarat el.

Magdin a subliniat că perioada următoare va fi un test pentru Dancila pentru a demonstra bună-credință și pentru a convinge Bruxelles-ul că și-a schimbat atitudinea.

„PSD trebuie să comunice deschis și cinstit și să se abțină de la noi atacuri în domeniul judecătoresc”, a adăugat el.

Pentru a deveni mai credibilă în ochii Bruxelles-ului, premierul a înlocuit toți apropiații lui Dragnea din conducerea partidului, dar și pe consultanții israelieni ai acestuia.

Dancila a angajat oameni noi vineri, inclusiv pe Anton Pisaroglu în calitate de consilier pe relații internaționale.

Potrivit presei, Anton Pisaroglu, de 35 de ani, are legături bune în domeniul securității, al informațiilor și al presei.

Pisaroglu este un fost jucător de rugby profesionist, lucrând ulterior în funcția de șef de securitate și consilier pentru doi controversați oameni de afaceri români, Frank Timis și Dragos Dobrescu, cu numeroase interese în diferite părți ale lumii, relatează profit.ro.

Ulterior, a devenit partener al lui Alan Blaine Stone, fondatorul și fostul CEO al companiei americane de apărare Circinus Defense LLC, precum și partener al lui Marshall Comins, consultant politic cu proiecte în Rusia.

Analistul politic și militar Mihai Isac a declarat pentru BIRN că alegerea acestui nou consultant, cu relații extinse în lumea lobby-ului american, este un semnal către partenerii de afaceri din SUA că Dancila va lua în considerare interesele lor în România, inclusiv în domeniul achizițiilor militare.

Pisaroglu a fost, de asemenea, un partener al lui Elliot Broidy, un cunoscut fundraiser pentru președintele american Donald Trump, care este acum cercetat de procurorii americani.

Broidy a pregătit vizita lui Dragnea și a fostului prim-ministru Sorin Grindeanu în SUA în ianuarie 2017 pentru a se întâlni cu Trump la un eveniment de strângere de fonduri.

Ca un gest simbolic pentru o abordare mai modernă a comunicării cu cetățenii români, Dancila a deschis o nouă pagină Facebook vineri.

Ea a închis-o pe cea veche în februarie 2018, imediat după ce și-a preluat noua poziție.

Imaginea României, afectată la Bruxelles

Imaginea României, afectată la Bruxelles

Churchill, inspirație pentru premier

„Succesul nu este final, eșecul nu este fatal, ceea ce contează este curajul de a continua”, a scris Dancila pe pagina ei de Facebook, citând celebrul prim-ministru britanic Winston Churchill.

Mii de mesaje negative au fost cenzurate și eliminate de pe pagina Facebook doar câteva ore după lansare.

„Prin abandonarea publica a actiunilor impotriva justitiei, angajarea unui nou consultant [Pisaroglu] din afara sistemului de relatii publice PSD si prin lansarea unei noi pagini de comunicare, Dancila incearca sa se reinventeze”, a mai declarat Isac pentru BIRN.

El a adăugat că Dancila se găsește într-o poziție nouă și neobișnuită ca liderul guvernului și al PSD, fără a fi în umbra lui Dragnea care a tras toate corzile până acum.

Pe de altă parte, îndepărtarea lui Dragnea de pe scena politică a deschis lupta pentru succesiune ca lider de partid. Declarațiile recente ale unuia dintre cei mai puternici lideri locali ai PSD, Marian Oprisan, sugerează că Dancila este considerată drept un candidat de compromis pentru a prelua conducerea, fiind acceptabili și partenerilor PSD din rândul socialiștilor europeni.

Președintele executiv al PSD, Paul Stănescu, susținut de Dragnea, a demisionat vineri după o ședință a Biroului Permanent al PSD. El a intrat în conflict cu Dancila, care dorea un congres de partid rapid, ținut până la sfârșitul lunii în care să fie aleasă o nouă conducere.

Cu toate acestea, Dancila se confruntă cu o puternică opoziție față de această idee din partea primarului municipiului București, Gabriela Firea, candidatul social-democrat cel mai bine plasat pentru a câștiga cursa prezidențială din toamnă.

„În acest moment, PSD nu își poate permite să-și schimbe premierul pe fondul amenințării cu un vot de neîncredere din partea opoziției, susținut și de președintele Klaus Johannis”, a concluzionat Isac.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *