Puci militar la Lugansk, se dorește schimbarea conducerii și alipirea cu Donețk

, , ,
 

 

 

 

 

 

 

Un grup numeros de bărbați înarmați au ocupat marți centrul orașului Lugansk, ‘capitala’ regiunii separatiste cu același nume din estul Ucrainei, relatează AFP, citând un responsabil local. Publicația rusă Vzgliad, semioficială, relatează – citând o sursă proprie apropiată structurilor de forță din Lugansk’ – că nu exclude că ar avea loc un ‘puci’ la nivel local între responsabili separatiști.

‘Centrul Luganskului este înconjurat de un cordon militar’, a declarat Alina Jivolup, șefa așa-numitului ‘minister’ al comunicațiilor autoproclamatei republici Lugansk (LNR). ‘Acești militari sunt înarmați, dar nu poartă semne de identificare. Nu putem spune pe moment cine sunt ei’, a adăugat ea.

Într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii locale a rebelilor se văd bărbați în uniformă militară, cu cagule pe cap și având kalașnikoave asupra lor, aproape de o clădire administrativă și pe o stradă blocată de vehiculul lor.

Potrivit postului respectiv de televiziune, aceștia blochează circulația în apropierea mai multor clădiri administrative.

Acest incident survine în momentul în care tensiunile au crescut între așa-zisul ‘președinte’ al LNR, Igor Plotnițki, și fostul său ‘ministru de interne’, Igor Kornet. Plotnițki l-a destituit luni pe Kornet din funcție în urma deschiderii unei anchete judiciare împotriva acestuia, conform serviciului de presă al ‘președinției’ LNR.

Marți, Kornet a dezmințit destituirea sa într-un comunicat publicat de agenția oficială separatistă.

‘Vreau să risipesc zvonurile despre demiterea mea’, a declarat Kornet, lăsând să se înțeleagă că bărbați înarmați au fost desfășurați în centrul Luganskului în cadrul unei operațiuni vizând arestarea unui grup de ‘sabotori’ ucraineni, care ar fi intrat pe teritoriul rebel noaptea trecută.

Publicația rusă Vzgliad, citând o sursă apropiată de structurile de forță din LNR, a relatat marți că în Lugansk are loc practic un ‘puci’ orchestrat de Kornet, cu scopul înlăturării lui Igor Plotnițki și alipirii Luganskului la Donețk, cealaltă regiune controlată de rebelii separatiști din estul Ucrainei. ‘Va exista o singură republică cu capitala la Donețk’, a indicat sursa citată de Vzgliad în pagina sa electronică.

Cele două regiuni separatiste Donețk și Lugansk au fost în 2016 scena mai multor atentate, epurări la vârful structurilor de conducere ale rebelilor și, conform autorităților rebele din Lugansk, a unei tentative de lovitură de stat.