PSRM și Igor Dodon ar putea să nu mai susțină votul mixt

, ,
 

Președintele prorus Igor Dodon a declarat, marți seara, în cadrul unei emisiuni de la postul rusesc al socialiștilor – NTV – că PSRM ar putea părăsi componența Comisiei pentru crearea circumscripțiilor uninominale și totodată să nu recunoască valabilitatea viitoarelor alegeri parlamentare.  El a condiționat acest lucru de desfășurarea alegerilor în circumscripțiile uninominale într-un singur tur de scrutin.

De asemenea, Dodon a mai spus că PSRM dorește să fie acordate mandate diasporei, regiunii transnistrene și regiunii autonome găgăuze, precum și să fie deschise mai multe secții de votare în străinătate și transmise mai multe buletine de vot. Astfel, PSRM și-ar asigura un bazin electoral mai larg.

În ceea ce privește sistemul mixt de vot, convenit și votat cu PD, Dodon a spus că acesta ar fi util de aplicat nu pentru alegerile din 2018, ci pentru cele din 2022, motivând că societatea moldovenească nu ar fi pregătită pentru acesta. Anunțul lui Dodon vine după ce PD a anunțat, marți, că este gata să facă coaliție de guvernare cu orice forță politică de dreapta proeuropeană, fapt ce a creat agitație în rândul socialiștilor. PD și PSRM au votat împreună în această vară trecerea la sistemul mixt de vot în dauna celui proporțional care funcționa anterior.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *