Psihoza referendumurilor la Chisinau: Socialistii fac demersuri pentru organizarea unui scrutin pentru revocarea lui Chirtoaca

, , , , ,
 

Dupa ce incercat organizarea unui referendum legat de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamala Rusia-Kazahstan-Belarus pentru a deturna parcursul european al Chisinaului, socialistii din RM se pregatesc de o noua astfel de initiativa. Partidul Socialistilor din Republica Moldova a initiat procedurile pentru organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca. A fost format un grup de initiativa de peste 300 de persoane care in curand va incepe colectarea semnaturilor pentru organizarea referendumului, potrivit unui comunicat al formatiunii. Socialistii ii solicita Partidului Comunistilor sa se alature acestei actiuni si propune ‘o colaborare constructiva deschisa’ in lansarea si organizarea referendumului de demitere a primarului general Dorin Chirtoaca. Acestia le propun comunistilor si inceperea negocierilor pentru crearea unei majoritati in Consiliul municipal Chisinau (cele doua formatiuni au impreuna 26 de consilieri locali din 51).

Cod electoral depasit

Dorin Chirtoaca (34 de ani) a fost ales in iunie 2011 in functia de primar general al municipiului Chisinau pentru al doilea mandat de patru ani. Atunci el l-a invins la limita, in turul doi, pe actualul lider al socialistilor, Igor Dodon, care in acea perioada facea parte din Partidul Comunistilor. Recent, si Partidul Comunistilor a anuntat ca intentioneaza sa organizeze referendumuri locale in mai multe localitati din Republica Moldova, lasand sa se inteleaga ca ar putea fi vorba si despre un referendum pentru revocarea lui Dorin Chirtoaca. Dorin Chirtoaca nu a comentat deocamdata intentia de organizare a referendumului. Potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, pentru organizarea unui referendum local sunt necesare semnaturile a cel putin 10% din numarul total de alegatori din localitatea respectiva (aproximativ 61.000 de semnaturi in cazul Chisinaului). Revocarea primarului prin referendum poate fi initiata in cazul in care acesta nu respecta interesele comunitatii locale, nu exercita in mod adecvat atributiile prevazute de lege, incalca normele morale si etice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *