Protestele antiguvernamentale, penalizate financiar în Belarus

,
 
Liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, penalizează financiar organizarea de proteste

Liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, penalizează financiar organizarea de proteste

Cetăţenii din Republica Belarus, fostă republică sovietică, vor trebui să plătească anumite taxe pentru a putea organiza evenimente stradale, cum ar fi proteste, demonstraţii sau concerte, relatează portalul Vlasti.net, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate, organizatorii unor astfel de evenimente vor trebui să plătească pentru serviciile de ordine publică şi să suporte cheltuielile legate de asistenţa medicală şi curăţarea zonei după un eveniment public.

Aceste măsuri au fost criticate de reprezentanței firavei opoziții de la Minsk, alături de reprezentanți ai organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului și ambasadelor occidentale. Activiștii locali au mai declarat că se așteaptă ca măsuri similare să fie adoptate în curând și de autoritățile federale ruse.

Mii de euro

În primul rînd, organizatorul va trebui să plătească diferite sume pentru serviciile prestate de poliţie pentru protecţia ordinii publice: circa 30 de euro în cazul unui eveniment cu cel mult 10 participanţi, 260 de euro în cazul unei acţiuni de stradă cu cel mult 100 de persoane, 1.555 de euro pentru asigurarea ordinii publice dacă la eveniment participă pînă la 1.000 de persoane şi 2.590 de euro dacă evenimentul are peste 1.000 de participanţi.

Poliţia va putea încasa aceste taxe, iar dacă numărul participanţilor depăşeşte numărul anunţat în prealabil, ofiţerii de poliţie pot emite o factură suplimentară, după încheierea acţiunii. În plus, potrivit unei ordonanţe de guvern, organizatorii evenimentelor de stradă trebuie să achite cheltuielile de personal, asigurarea obligatorie a celor care prestează anumite servicii, impozitele şi taxele acestora, precum şi medicamentele folosite în cazul unui eveniment public. Reprezentanţii opoziţiei din Belarus, însă, acuză regimul Lukașenko că astfel de cheltuieli sînt mult prea mari pentru opozanţi. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *