Proteste si arestari in Rusia

, ,
 

Proteste moscova - interfaxOrganizatorii unui marş de protest care au criticat modul în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare în Rusia vor fi judecaţi marţi, riscând până la 15 zile de închisoare. Peste 300 de manifestanţi, între care bloggerul care condamnă corupţia Aleksei Navalni, au fost arestaţi luni seară la Moscova, în momentul când încercau să organizeze un marş de protest, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al mişcării Solidarnost, Olga Şorina. Aproximativ 250 dintre aceştia, între care şi Navalni şi unul dintre liderii mişcării de opoziţie Solodarnost, Ilia Iaşin, sunt în continuare reţinuţi la poliţie. “Ei se află la diferite secţii ale poliţiei. Riscă până la 15 zile de detenţie”, a declarat Şorina.
Aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat luni după-amiază, sub o ploaie puternică, în centrul Moscovei pentru a denunţa modul în care s-au desfăşurat alegerile, potrivit mass-media ruse. Poliţia a anunţat 2.000 de manifestanţi, potrivit agenţiei de presă Interfax. Este vorba despre o mobilizare a opoziţiei de o rară anvergură în ţară, unde alegerile legislative de duminică, câştigate de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, au fost marcate de multiple acuzaţii de fraudă.
După acest miting, sute de militanţi au încercat sa mărşăluiască spre Comisia Electorală Centrală,dar poliţia a blocat accesul pe mai multe străzi şi a procedat la interpelări, în special în piaţa Lubianka, unde este situat sediul FSB, nu departe de sediul comisiei electorale. Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a suferit un regres la legislative, obţinând 49,35% din voturi, cu 15 puncte mai puţin decât în 2007 (64,3%).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *