Protest inedit în faţa ambasadei Rusiei de la Chişinău

, , ,
 

ruso-turcLa începutul săptămânii, copii ale Tratatului de pace ruso-turc din 1812, prin care Basarabia a fost anexată la Rusia, au fost distruse simbolic , în faţa Ambasadei ruse de către membrii grupului de iniţiativă “Spirit românesc” din Republica Moldova.

Potrivit Agerpres, flash-mobul s-a desfăşurat în ziua (16 mai ) în care s-au împlinit 199 de ani de la semnarea acelui document, iar tinerii au dorit să-şi manifeste astfel dezacordul faţă de consecinţele pactului. Ei au venit cu copii ale actului, pe care le-au rupt în faţa Ambasadei, după care au intenţionat să le pună în cutia poştală de la poarta misiunii diplomatice, dar paza nu le-a permis acest lucru.

Odată cu semnarea acestui pact şi anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist a început genocidul cultural al românilor din partea de est a Moldovei, rusificarea şcolilor şi a religiei, a declarat presei Sorin Becciu, unul dintre participanţi.

La rândul său, Pavel Munteanu a explicat că flash-mobul face parte dintr-un şir de manifestări ale grupului ‘Acţiunea 2012’, fondat pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei.

Luni, la Chişinău a fost creat şi un grup de iniţiativă numit ‘Anul 1812’. Acesta îşi propune restabilirea adevărului istoric despre Tratatul de pace de la Bucureşti, semnat la 16 mai 1812. Activitatea grupului de iniţiativă va dura până în anul viitor, când se vor împlini 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti, prin care Imperiul Otoman şi cel Rus s-au înţeles ca partea de est a Principatului Moldovei să fie anexată de Rusia Ţaristă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *