Prostestele din Turcia au scazut in intensitate. Erdogan nu face pasul inapoi

, , , ,
 

proteste Turcia fm3

Intensitatea protestelor din Turcia a scazut duminica dupa mai multe zile de violente in toate orasele mari ale tarii. Bilantul din ultimele zile de confruntari dintre protestatari si fortele de ordine se ridica la 79 de raniti si aproximativ 1.000 de persoane retinute. Potrivit agentiei de presa Dogan, sute de protestatari au ramas duminica in Piata Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai ample violente. in total, au fost raniti 26 de agenti de politie si 53 de civili, o persoana fiind in stare grava. Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca este dispus sa discute cu protestatarii, care ii cer demisia, dar se pare ca nu exista niciun lider al manifestantilor.

Occupy Gezi

Mii de protestatari ocupasera, sambata dupa-amiaza, Piata Taksim din centrul orasului Istanbul, iar fortele de ordine se retrasesera. Protestatarii au primit permisiunea sa reintre in Parcul Taksim Gezi dupa ce presedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan si pe ministrul de Interne, Muammer Guler, pentru a le cere sa ordone retragerea fortelor de ordine in scopul diminuarii tensiunilor. in acelasi timp, presedintele tarii a indemnat protestatarii sa dea dovada de “bun-simt” si “calm”, avertizand ca demonstratiile au atins un nivel “ingrijorator”. Recep Tayyip Erdogan a admis ca politia a utilizat metode “extreme” pentru reprimarea manifestatiilor. “Este adevarat ca au fost comise erori si ca politia a recurs la metode extreme”, a spus Erdogan. Premierul somase protestatarii din Istanbul sa inceteze confruntarile cu fortele de ordine, subliniind ca nu va renunta la controversatul proiect dintr-un parc al orasului. “Le cer protestatarilor sa inceteze imediat manifestatiile pentru a se evita problemele”, a declarat Erdogan. Premierul a dat asigurari ca nu renunta la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi in Parcul Gezi si de transformare a acesteia intr-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. “Vom reconstrui cazarma”, a insistat Erdogan.

Interventii ale politiei

Manifestatiile dureaza de sase zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemultumirea fata de planul de reamenajare a Parcului Gezi si de reducere a suprafetelor verzi. Proteste au izbucnit sambata si in capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestantii din Istanbul, demonstratiile fiind indreptate impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan. Vineri, politia a intervenit pentru dispersarea manifestantilor adunati in Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle si pietre fortele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene si tunuri de apa. Sambata, protestele au continuat, politia intervenind pentru a opri sute de manifestanti care incercau sa traverseze un pod peste Stramtoarea Bosfor pentru a ajunge in Piata Taksim. Violente s-au inregistrat si in cartierul Besiktas din Istanbul. Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 – 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul secular al statului turc.

Ergodan nu se lase induplecat

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat duminica violentele produse la Istanbul, afirmand ca proiectul din Parcul Taksim Gezi va continua, desi a subliniat ca nu au fost stabilite toate detaliile, relateaza ziarul Hurriyet, in editia online. “Problema se refera la plantarea unor copaci? Nu, nu este vorba de taierea copacilor”, a spus Erdogan, subliniiind ca Guvernul a plantat copaci in mai multe zone din Turcia. Erdogan a acuzat protestatarii ca au provocat daune materiale majore. “Au dat foc, au avariat vitrinele magazinelor. Asa este democratia?”, a intrebat Erdogan in mod retoric. De asemenea, el i-a criticat pe cei care l-au numit “dictator” din cauza folosirii fortei de catre politie. “Se spune ca Erdogan este un dictator. Daca il numesc dictator pe unul care serveste poporul, nu mai spun nimic”, a continuat premierul, reiterand ca planul de construire a unui mall in zona Taksim Gezi nu este definitiv.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *