Propaganda rusa flutura iar un pretins atac al Romaniei asupra Transnistriei

de | iun. 4, 2015 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Din nou, media rusa identifica Romania ca sursa de atac iminent asupra Transnistriei. Postul de televiziune al Armatei Ruse, Zvezda TV, a relatat despre un posibil atac militar al Romaniei asupra regiunii separatiste transnistrene a Republicii Moldova. „Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania”, sustine analistul Ernest Vardanian intr-o declaratie facuta pentru Zvezda […]

zvedvaDin nou, media rusa identifica Romania ca sursa de atac iminent asupra Transnistriei. Postul de televiziune al Armatei Ruse, Zvezda TV, a relatat despre un posibil atac militar al Romaniei asupra regiunii separatiste transnistrene a Republicii Moldova. „Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania”, sustine analistul Ernest Vardanian intr-o declaratie facuta pentru Zvezda TV, un post de televiziune apartinand Ministerului rus al Apararii. „In conducerea Romaniei exista doua opinii privind posibilitatea unei interventii in Republica Moldova şi in Transnistria”, crede Vardanean, un analist moldovean de origine armeana. „Premierul Ponta este nerabadator sa gaseasca o provocare care sa ii permita sa trimita trupe in Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal sa nu faca nimic inca. Cuvantul-cheie este «inca»”, adauga analistul. Vardanean sugereaza ca Romania şi Occidentul nu exclud un scenariu militar in Transnistria, care insa nu ar ingrijora Rusia, dat fiind ca Moscova nu s-ar implica intr-un conflict in Republica Moldova.

Arestat si eliberat

De origine armeana, Ernest Vardanean este un jurnalist din Republica Moldova care in 2010 a fost arestat de fortele Tiraspolului, fiind acuzat de tradare si spionaj in favoarea Republicii Moldova. Un an mai tarziu a fost eliberat de transnistreni, desi initial fusese condamnat la 15 ani de inchisoare. In ultimii ani a activat ca jurnalist independent si a predat la Universitatea din Chisinau. “Politnavigator”, site-ul unde a aparut prima data informatia, se prezinta drept un proiect de “stiri din Ucraina si Crimeea”, care publica articole mai degraba critice la adresa actualului regim de la Kiev. Scenariul prezentat de Zvezda TV nu a ramas fara ecou la Tiraspol. Expertul militar Viktor Kravtov a atras atentia, potrivit site-ului Tiras.ru, ca regimul separatist condus de Evgheni Sevciuc este capabil sa mobilizeze 50.000 de militari rezervişti in doar cateva zile, pentru a face fata unui conflict cu Ucraina sau cu armata Republicii Moldova. Situatia s-ar schimba in cazul unui conflict cu Romania, stat membru NATO, adauga Kravtov, subliniind insa ca, intr-o astfel de situatie, se poate miza pe sustinerea militara a Rusiei. Vicepresedintele Dumei de la Moscova, Serghei Jelezniak, avertiza miercuri ca ar putea izbucni un conflict militar in regiune in cazul unui atac asupra fortelor rusesti de mentinere a pacii din Transnistria. “Rusia nu va putea sa nu intre in razboi”, a avertizat Jelezniak.

Punct fierbinte

Financial Times scria miercuri ca Transnistria ar putea deveni „urmatorul punct fierbinte in relația Rusia-Ucraina”. Tensiunile legate de regiunea separatista au fost declansate de votul din 21 mai al Parlamentului Ucrainean, de a suspenda cooperarea militara cu Rusia, vot ce a pus capat acordului din 1995 prin care Rusia primea drepturi de tranzitare a Ucrainei pentru a ajunge in Transnistria. Blocarea tranzitului prin Ucraina inseamna ca Rusia isi poate aproviziona baza militara din acest teritoriu pe cale aeriana, prin Chisinau, apoi traversand teritoriul Moldovei, scrie sursa citata. FT trece in revista apelul facut saptamana trecuta de lideri ai societații civile din Transnistria, ca presedintele rus Vladimir Putin sa ii protejeze „in caz de urgența”, dar si faptul ca, luni, vicepremierul rus Dimitri Rogozin a asigurat conducerea Transnistriei ca „Rusia va fi mereu acolo” pentru a asigura securitatea regionala.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *