Promo Lex, nereguli în desfășurarea alegerilor generale locale din 2023

de | feb. 17, 2024 | Moldova Electorală | 0 comentarii

Asociația Promo-Lex a constatat un șir de nereguli în desfășurarea alegerilor generale locale din noiembrie 2023, relatează mass-media de la Chișinău. Potrivit Promo-Lex, autoritățile ar trebui să evite pe viitor să desfășoare alegeri în condițiile stării de urgență, să modifice Codul electoral în preajma alegerilor, iar CEC să fie mai explicit în deciziile pe cale […]

Asociația Promo-Lex a constatat un șir de nereguli în desfășurarea alegerilor generale locale din noiembrie 2023, relatează mass-media de la Chișinău.

Potrivit Promo-Lex, autoritățile ar trebui să evite pe viitor să desfășoare alegeri în condițiile stării de urgență, să modifice Codul electoral în preajma alegerilor, iar CEC să fie mai explicit în deciziile pe cale le aprobă. În același timp, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale susțin că există mai multe nereguli, iar unele dintre ele au fost depistate și de instituție.

Campania electorală pentru alegerile generale locale din noiembrie 2023 a fost una dintre cele mai complicate din ultimii 30 de ani, desfășurate în condițiile stării de urgență, cu un război la graniță. Totodată, în premieră un partid a fost declarat neconstituțional, constată Asociația Promo-LEX.

Membrii organizației au evidențiat un șir de nereguli, care ar trebui evitate pe viitor, printre care modificarea cadrului electoral în preajma alegerilor și anularea înregistrării candidaților, a menționat experta Promo-Lex, Mihaela Duca (vezi mai mult).

„Implicarea Comisiei Situații Excepționale care de fapt este constituită din membrii Guvernului în organizarea și desfășurarea alegerilor este inadmisibilă. Condițiile anulării înregistrării unor concurenți electoral, iar o altă problemă este viceversarea soluționării litiugiului electoral care prevede excepția constituționalitatea în care Guvernul a decis să ridice această excepție. Confirmarea ilegalității alegerilor și validarea mandatelor care în scrutinele precedente nu au fost contestate înregistrarea și neînregistrarea concurenților electorali au fost printre principale contestări”, a declarat experta.

Experta a mai precizat că CEC nu a înregistrat toate contestațiile și nu a soluționat jumătate dintre acestea, dar le-a respins sau redirecționat altor instituții, ceea a creat ambiguități. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică a recunoscut că în această campanie electorală au existat mai multe nereguli, unele dintre care au fost depistate chiar de instituție.

„Comisia Electorală Centrală a fost primul organ care a scos în evidență prin hotărâre și a constatat în câteva circumscripții abateri care au în toată țara și au servit temei pentru Comisia Situații Excepționale anularea tuturor concurenților electorali din partea partidului respectiv. Noi am avut cazuri în care CEC a atenționat și a transmis materialele către organele de drept, inclusiv pe cazul unor funcționari cu demnitate publică”, a afirmat Pavel Postica.

„Desfășurarea scrutinului în perioada stării de urgență și prin modificarea Codului Electoral, efectuată în perioada electorală, inclusiv urmare a declarării neconstituționalității unui partid politic pe motiv de finanțare netransparentă și ilegală, a generat o serie de incertitudini care necesită a fi abordate în contextul viitoarelor scrutine.

Deși partidul declarat neconstituțional a fost radiat, fruntașii acestuia au continuat să se implice în campania electorală prin intermediul altor partide reanimate în ajun de alegeri sau candidați independenți. Aprobarea modificărilor la cadrul legal existent, inclusiv prin implicarea, contrar principiului securității juridice, a Comisiei pentru Situații Excepționale în restricționarea dreptului de a fi ales și în anularea înregistrării unor candidați, a avut un impact negativ asupra corectitudinii procesului electoral și asupra drepturilor de a alege și a fi ales. Aceste circumstanțe au creat incertitudini pentru alegători, organe electorale și concurenți electorali, iar transparența și previzibilitatea procesului electoral a fost afectată.

Amintim că potrivit Codului de bune practici în materie electorală, stabilitatea legislației electorale este una dintre condițiile fundamentale ale unui stat democratic bazat pe preeminența dreptului, fiind totodată un element important al credibilității procesului electoral. Promo-LEX recomandă Parlamentului să se abțină de la aprobarea modificărilor legislației electorale în perioada electorală sau dacă există circumstanțe obiective ce determină amendarea, aplicarea legii să fie stabilită pentru scrutinele ulterioare (vezi mai mult). Totodată, subliniem că pentru asigurarea unui proces electoral corect, în care se asigură egalitatea de șanse a concurenților electorali, drepturile de a alege și a fi ales, intervenția Comisiei Situații Excepționale este inadmisibilă”, a mai constat Promo Lex.

La scrutinul din toamna trecută din Republica Moldova au fost aleși aproape 900 de primari și peste 11 mii de consilieri locali.

Link-uri utile:

https://promolex.md/25149-alegerile-locale-generale-2023-constatari-si-recomandari-ale-misiunii-promo-lex/?lang=ro

https://promolex.md/25154-raport-final-misiunea-de-observare-alegeri-locale-generale-5-19-noiembrie-2023/?lang=ro

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *