Proiecte comune pe axa Washington-Moscova

de | sept. 15, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, si secretarul american al apararii, Robert Gates, vor semna doua acorduri de cooperare dupa discutiile de miercuri din Washington, relateaza RIA Novosti.

gates serdiukovMinistrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, si secretarul american al apararii, Robert Gates, vor semna doua acorduri de cooperare dupa discutiile de miercuri din Washington, relateaza RIA Novosti.
“Serdiukov si Gates vor sa semneze un Memorandum pe Cooperare intre Ministerul rus al Apararii si Pentagon, precum si o declaratie comuna pentru formarea de grupuri de lucru in domeniul cooperarii in aparare”, a declarat un purtator de cuvant din partea Rusiei. Cei doi vor discuta si despre experienta in reformarea fortelor militare ale celor doua tari, despre problemele de stabilitate strategica, despre apararea antiracheta, ratificarea START 1 si combaterea pirateriei.

Relaxare pe START

In paralel, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Interfax, ca proiectele Rusiei de fabricare a unor noi rachete balistice nu ameninta Statele Unite. “Programele de modernizare (ale rachetelor balistice ruse, n.red.) concepute in cadrul noului tratat START sunt absolut legitime. Vom avea propriile noastre programe de modernizare”, a spus Gates. “Nu consider ca Rusia reprezinta o amenintare. Consider ca relatiile actuale ruso-americane sunt cele dintre doua state normale”, a subliniat el. “Suntem parteneri in unele domenii si concurenti in altele. Dar in ceea ce priveste temele importante, cooperam”, a subliniat Gates, citand lupta impotriva terorismului si dosarul nuclear iranian ca exemple ale acestei cooperari. Tratatul START privind reducerea armelor strategice a fost semnat la 8 aprilie de presedintele rus, Dmitri Medvedev, si omologul sau american, Barack Obama. El inlocuieste un acord similar incheiat in 1991 si intensifica reducerea arsenalelor nucleare ale celor doua tari. Pentru a incepe sa fie aplicat, acest tratat de dezarmare nucleara va trebui ratificat de Senatul american si de Duma rusa, in conformitate cu Constitutiile celor doua tari. In Statele Unite, ratificarea tratatului a trenat, deoarece mai multi senatori republicani si-au exprimat temerile in privinta viitorului sistemului american de aparare antiracheta, pe care il considera amenintat de noul text. Serdiukov se afla in SUA pentru o vizita de doua zile.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *