Programul de guvernare a lui Leanca: Aprofundarea parteneriatului strategic cu Romania

de | feb. 11, 2015 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul desemnat Iurie Leanca si-a prezentat marti seara programul de guvernare in baza caruia va cere joi votul parlamentarilor din Republica Moldova, printre punctele forte numarandu-se si dezvoltarea parteneriatului strategic cu Bucurestiul. Programul de guvernare pentru perioada 2015-2018, postat pe site-ul guvernului, cuprinde 17 capitole, iar primul se refera la combaterea coruptiei. In domeniul politicii […]

victor-ponta-iurie-leancaPremierul desemnat Iurie Leanca si-a prezentat marti seara programul de guvernare in baza caruia va cere joi votul parlamentarilor din Republica Moldova, printre punctele forte numarandu-se si dezvoltarea parteneriatului strategic cu Bucurestiul. Programul de guvernare pentru perioada 2015-2018, postat pe site-ul guvernului, cuprinde 17 capitole, iar primul se refera la combaterea coruptiei. In domeniul politicii externe, noul guvern isi propune sa creeze toate premisele necesare care sa asigure obtinerea de catre Republica Moldova a statutului de tara candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana. La acelasi capitol, programul prevede aprofundarea parteneriatului strategic cu Romania pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, normalizarea relatiilor cu Federatia Rusa si avansarea dialogului strategic cu SUA.

Documentul cuprinde si masuri pentru rezolvarea conflictului transnistrean, între care continuarea eforturilor în vederea elaborarii unui statut juridic special pentru regiunea transnistreana, în cadrul negocierilor în formatul ‘5+2’, si sporirea rolului UE si SUA în procesul de reglementare. Premierul în exercitiu Iurie Leanca a fost desemnat de presedintele Nicolae Timofti drept candidat la functia de sef al noului guvern la 28 februarie. Potrivit Constitutiei, premierul desemnat are la dispozitie 15 zile pentru a-si forma echipa si a cere votul de încredere al legislativului. Joi expira deja termenul limita la care Iurie Leanca trebuie sa ceara votul de încredere al parlamentului pentru cabinetul sau, relateaza Agerpres. Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de sprijinul majoritatii deputatilor, adica de cel putin 51 de voturi. Actuala coalitie minoritara formata din Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrat detine numai 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, cele doua formatiuni mizand pe o parte din voturile Partidului Liberal, formatiune exclusa din alianta parlamentara, sau pe cele ale comunistilor. Insa, potrivit mass-mediei de la Chisinau, Iurie Leanca nu a reusit pana acum sa-i convinga nici pe liberali si nici pe comunistii, iar analistii sustin ca exista putine sanse ca guvernul sa fie votat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *