Procurorul general de la Chisinau sustina ca atacurile cibernetice de la 7 aprilie 2009 au fost lansate din Romania

, , , ,
 

basarabia la 7 aprilie 2009

Discutiile despre neelucidarea evenimentelor de la 7 aprilie au reaprins disputele interne in Republica Moldova. Procurorul general al R.Moldova, Valeriu Zubco, a declarat joi ca atacul cibernetic ce a avut loc la 7 aprilie 2009 asupra serverelor unor institutii de la Chisinau a fost lansat de pe teritoriul Romaniei. El a mai spus ca, desi li s-a cerut o expertiza in doua randuri, autoritatile romane nu au raspuns. “A fost stabilit ca atacul cibernetic asupra serverelor din Republica Moldova a fost efectuat de pe teritoriul Romaniei. Am solicitat de doua ori autoritatilor romane o expertiza in acest sens, dar nu am primit raspuns”, a afirmat procurorul general al Republicii Moldova la audierile din Parlamentul de la Chisinau pe tema evenimentelor postelectorale din urma cu doi ani.

SIS infirma

Pe de alta parte, directorul-adjunct al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Valentin Dediu, a informat ca, dupa investigatii, s-a ajuns la concluzia ca la 7 aprilie nu a fost o lovitura de stat, iar tinerii din Romania nu au fost implicati in evenimentele din 2009, asa cum sustinea guvernarea comunista. “Versiunea privind implicarea factorului extern este nefondata. Investigatiile au demonstrat ca alte state, in special Romania, nu au avut implicare in manifestarile din aprilie 2009”, a afirmat adjunctul directorului SIS. Dediu a declarat ca informatiile prezentate de catre fosta guvernare comunista in legatura cu evenimentele din aprilie 2009 nu erau argumentate si abundau in expresii antiromanesti si antioccidentale. Dediu a mai aratat ca fosta conducere a SIS a recurs intentionat la distorsionari si interpretari eronate, accentul fiind pus pe fortele de opozitie.

Documente distruse de comunisti

Guvernarea comunista care se afla la putere la Chisinau in aprilie 2009 nu a luat nicio masura pentru a identifica persoanelor care au provocat violentele, iar acum Procuratura investigheaza implicarea in actiuni a membrilor unei miscarii national-crestine si ai unei asociatii de lupte martiale, a precizat adjunctul directorului SIS. Procurorul general Valeriu Zubco a spus ca la 7 aprilie 2009, cand protestatarii au intrat in forta in cladirea Parlamentului, politistii nu au putut face nimic, deoarece manifestantii erau mai numerosi si agresivi. Zubco a mai afirmat, printre altele, ca documentele care contineau informatii despre evenimentele din aprilie 2009 au fost arse de unii colaboratori ai Serviciului de Informatii si Securitate, relateaza Info-Prim Neo. Totodata, procurorul general Valeriu Zubco a spus ca moartea lui Ion Tabuleac si Eugean tap, doi tineri care au decedat in conditii suspecte in aprilie 2009, nu are nicio legatura cu evenimentele din 7 aprilie. Singura persoana ucisa in urma evenimentelor de acum doi ani este Valeriu Boboc, potrivit lui Valeriu Zubco.

Steag arborat spontan

Pe de alta parte, procurorul sustine ca intentia de a arbora drapelul pe cladirea Presedintiei a fost spontana, insa cercetarile circumstantelor continua. Si ministrul de Interne, Alexei Roibu, a declarat ca responsabila de violente si devastari este fosta conducere comunista a tarii.  Fosta conducerea a MAI nu a facut nimic pentru a stopa violentele, nu a fost elaborat un plan de actiuni pentru securitatea publica si nici securitatea colaboratorilor de politie, a spus ministrul moldovean de interne.  Alexei Roibu a declarat ca printre cei vinovati se numara fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, fostul comisar general al capitalei, Vladimir Botnari, viceministrii Andrei sumleanschi si Valentin Zubic. Parlamentul de la Chisinau a audiat cu usile deschise rapoartele privind evenimentele din aprilie 2009. Ministrul de interne, procurorul general, seful SIS, dar si reprezentantii Guvernului si Consiliului Superior al Magistraturii au prezentat rapoarte privind evenimentele din urma cu doi ani.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *