Procurorii ruși își mențin acuzațiile de mită în cazul fostului ministru al Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaiev, pentru un gest făcut „cu două degete”

, , , ,
 

 

Alexei Uliukaiev, fostul ministrul al Dezvoltării Economice al Rusiei

Investigatorii din cazul fostului ministru al Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaiev, acuzat că ar fi cerut mită în valoare de două milioane de dolari de la directorul Rosneft, Igor Sechin, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Putin, s-a făcut prin arătarea a două degete, atunci când se presupune că i-ar fi cerut acestuia o mită în valoare de două milioane de dolari, relatează Tass de la procesul fostul oficial rus ce se desfășoară la un tribunal din Moscova.  Procurorii l-au chemat să depună mărturie pe bodyguard-ul lui Sechin, Vadim Dereviagin, care ar fi asistat la conversația dintre Sechin și Uliukaiev în timpul unei partide de biliard, ce ar fi avut loc în timpul summitului BRICS de la Goa în 2016. Procurorul a citit declarația lui Dereviagin în timpul investigației și l-a întrebat explicit pe Dereviagin dacă ar fi văzut gestul lui Uliukaiev de a fi arătat „două degete” lui Sechin.

Mă uitat la Sechin cum juca biliard. Diverși oameni veneau să-l încurajeze. Uliukaiev a fost unul dintre ei. Discuția lor nu a durat mai mult de cinci minute. Nu l-am văzut pe Uliukaiev făcând gestul celor „două degete, dar nu pot spune nici că nu ar fi existat un astfel de gest”, a răspuns Dereviagin către procurori.

Procesul cusut cu ață albă

Agenția Karadeniz Press a scris despre acest caz și desfășurarea sa. Anterior, Uliukaiev a precizat că directorul Rosneft, Igor Secin și generalul FSB Feoktițov i-ar și înscenat luarea de mită. „Mita a fost provocată de falsa mărturie a lui Secin. Acuzațiile s-au bazat doar pe declarațiile acestuia”, a spus fostul ministru.

Trebuie să spus că transferul banilor din mită a fost planificat de FSB. Secin m-a sunat sub pretextul discutării unor afaceri ale companiei și m-a convins să vin în clădirea Rosneft, acolo unde mi-a înmânat banii”, a mai spus Ulikaiev. Deşi înalţii funcţionari sunt demişi adesea pentru scandaluri de corupţie, aceasta a fost prima arestare a unui ministru în exerciţiu de la căderea URSS. Vladimir Putin l-a demis imediat şi l-a înlocuit, după o perioadă de interimat, cu un economist în vârstă de 35 de ani din Ministerul de Finanţe, Maksim Oreşkin.

Cine este Uliukaiev

Faptele care îi sunt reproşate lui Uliukaiev, dar şi actorii implicaţi – un fost ministru technocrat fără prea multă carismă şi o companie semi-publică foarte puternică – a provocat o surpriză în rândul aripii liberale ruse, de care era apropiat fostul ministru. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2018, unii analişti au văzut în această arestare un nou episod în lupta dintre clanurile din jurul lui Vladimir Putin.

În martie 2017, Secin a confirmat că adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Rosneft, Oleg Feoktițov a părăsit compania și s-a întors în serviciul militar. Feoktițov s-a născut în 1964 și este absolvent al Academiei KGB. El a venit pe această funcție în Rosneft în septembrie 2016.

În prezent, Uliukaiev se află în arest la domiciliu până pe data de 27 ianuarie 2018, conform unei decizii luate de instanța care îl judecată luna trecută.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *