Procuratura de peste Prut rupe tacerea in „afacerea Baghirov” si a violentelor de la 7 aprilie 2009

, , , ,
 

baghirov- 753Intreaga poveste a scandalului de spionaj si planuire a incidentelor de la 7 aprilie 2009 din Republica Moldova incepe sa iasa la iveala dupa ce scriitorul rus Eduard Baghirov, in realitate un ofiter al serviciilor speciale ruse specializat in politologie si manipularea maselor, a reusit sa fuga din Republica Moldova imediat ce a fost plasat in arest la domiciliu. Despre acest caz care arata exact implicarea serviciilor secrete rusesti, si nu a celor romanesti asa cum sustineau comunistii lui Voronin, a vorbit prim-viceprocurorul general al Republicii Moldova, Andrei Pantea, intr-un interviul acordat ziarului „Timpul”. Fuga acestuia nu a fost consemnata pe la nicio vama a tuturor celor trei state pe unde se presupune ca a trecut acesta iar legaturile sale cu deputatul comunist Mark Tkaciuk si jurnalista Natalia Morari sunt evidente. „Baghirov a fost retinut la 16 iunie 2011, fiind banuit de implicare in evenimentele din 7 aprilie. I s-a inaintat acuzarea in baza art. 285, Cod Penal, ce prevede ca organizarea sau conducerea dezordinilor in masa, insotite de violenta, pogromuri, incendieri, distrugeri si opunere de rezistenta autoritatilor se pedepseste cu inchisoare de la patru la opt ani. Analiza probatoriului din materialele cauzei penale o poate face numai instanta, daca dosarul va fi trimis in judecata”, spune Pantea.

Acoperire in mediile literare

Baghirov avea o acoperire buna in cadrul al agentiei pseudoliterare „Litprom”. „in scopul destabilizarii situatiei social-politice din RM, acestia au intocmit un plan criminal, incercand sa se infiltreze in randurile Opozitiei de atunci si sa o compromita, pentru a reduce potentialul de actiune a fortelor anticomuniste prin provocarea si anihilarea, in perspectiva, a acestora. Astfel, Opozitia a fost atrasa in cursa, ca sa fie invinuita ca nu a putut dirija masele. S-a pornit de la ideea ca, pe de o parte, potrivit Legii cu privire la intruniri, responsabili de consecintele dezordinilor sunt organizatorii acestora, iar, pe de alta parte, ca liderii Opozitiei nu erau in stare sa preia sarcinile politiei. Ca sa incurajeze aceste actiuni, politia nu trebuia sa faca nimic, iar protestatarii – sa distruga totul, toate urmarile fiind puse apoi in carca Opozitiei. in acest scop, ei au monitorizat anterior grupurile de socializare: „Jos comunistii”, „Basarabia, pamant romanesc” si altele, conducandu-le in directia dorita de ei”, precizeaza prim-viceprocurorul Pantea.

Kremlinul ca rampa de lansare

Legaturile lui Baghirov merg pana la cercurile prezidentiale de la Moscova, acolo unde oameni apropiati de Kremlin i-au oferit lui Baghirov rampa de lansare in acoperirea perfecta pe langa jurnalisti si oameni de cultura din Republica Moldova. „Agentia pseudoliterara www.litrom.ru este o platforma virtuala de formare a opiniei publice in Rusia si in tarile CSI, care polarizeaza populatia dupa principiul etnolingvistic. Presupunem ca Baghirov avea complici printre membri acestei echipe, dar nu vreau sa intru in detalii. Lumea spune ca Baghirov este scriitor rus, insa noi admitem ca acestea sunt metode ale serviciilor subversive, prin care el isi crea acoperire, realmente fiind specialist in tehnologii politice si manipularea opiniei publice. Cand a scris cartea „Garstrabeiter”, Baghirov a fost promovat de un oarecare Rikov care, la randul sau, are legaturi cu aparatul presedintelui Rusiei. inainte de alegerile din 2009, Baghirov s-a casatorit cu o cetateana a RM, cu care a trait doua luni… Asa cum fosta lui sotie se considera moldoveanca, desi e stabilita la Moscova, apreciem acest mariaj ca pe o motivatie pentru deplasari frecvente la Chisinau. in mediul social de aici Baghirov s-a infiltrat in 2008, folosind-o ca sursa informationala pe jurnalista Natalia Morari. De atunci, el a vizitat RM de 29 de ori”, mai spune oficialul de peste Prut.

Presiunea rusa si judecatorul slab

Presiunea facuta de Moscova pentru eliberarea lui Baghirov a convins instantele sa cedeze si sa-l plaseze pe Baghirov in arest la domiciul, loc de unde de altfel a si fost extras de ajutoarele moscovite. „Anchetarea sa in stare de libertate a fost ceruta in repetate randuri de Ambasada Rusiei. Acelasi lucru a fost solicitat cu insistenta si de la Ambasadorul RM la Moscova, Andrei Neguta. Cred ca, eliberandu-l, judecatorul s-a lasat influentat de doleantele Rusiei, insa noi am atacat incheierea la Curtea de Apel, considerand-o ilegala. in incheiere se arata ca supravegherea executarii arestarii la domiciliu se va efectua de catre organul de Interne de la locul de domiciliu al invinuitului. Baghirov locuia la o ruda a fostei sale sotii, pe str. Lazo si atributiile ii reveneau Comisariatului de politie Buiucani. Potrivit Codului de Executare, instanta trebuia sa trimita hotararea imediat la politie. Putea s-o faca prin posta sau s-o inmaneze reprezentantului de la Interne. La randul sau, politia urma sa anunte imediat granicerii. in prezent, in cadrul unei anchete de serviciu, verificam daca s-a facut asa. insa procuratura nu are nicio treaba, nu suntem organ de supraveghere”, a declarat Pantea.

Fuga prin Transnistria

Acesta mai spune ca cel mai probabil Baghirov ar fi iesit prin regiunea separatista transnistreana iar vamesii ucraineni ar fi pus umarul la aceasta operatiune. „La 12 octombrie am terminat urmarirea penala, iar in ziua urmatoare instanta i-a schimbat masura preventiva in arest la domiciliu. Pe 17 si 18 octombrie, Baghirov a facut cunostinta cu materialele dosarului, la Procuratura. in seara de 18 octombrie a fugit, iar pe 19 octombrie l-am anuntat in cautare internationala. Nu-i exclus ca a decis sa fuga dupa ce, studiind dosarul, s-a convins ca avem probe suficiente contra sa. El tot zicea ca nu avem dovezi, iar cand le-a vazut, a sters-o”, mai spus procurorul. Acesta a mai spus ca Baghirov nu este de origine rusa iar cercetarile au confirmat ca acesta nu a fost ghidat de serviciile speciale occidentale. „Baghirov nu este rus de origine, e nascut in Turkmenistan. in cadrul grupului de urmarire penala pentru cercetarea evenimentelor din 7 aprilie, MAI si-a axat cercetarea pe factorul intern, iar SIS – pe cel extern. Nu am ales Occidentul sau Rasaritul, ca linie de activitate, dar am stabilit cu certitudine ca Occidentul n-a fost implicat. La fel, nu am mers cu rea-vointa impotriva Rasaritului, dar incolo au dus urmele. Eu am o satisfactie morala ca am stabilit ce s-a intamplat pe 7 aprilie. Am depistat scenariul si incetisor, cate pe unul, o sa-i identificam pe toti organizatorii”, conchide Pantea.

5 raspunsuri
 1. zdsfxg
  zdsfxg says:

  Minciuni liberale…ca nuca de perete….WWAAAAAAAAAAi…sa fi fost el de vina voi l-ati fi pazit zi si noapte, cel putin, dar acum e usor sa dai toata vina pe el…

  Răspunde
 2. zdsfxg
  zdsfxg says:

  un laudaros ca toti caucazienii…multa voba, dar nimic din el nu se alege cind il pui la perete, de fapt ca toti musulmanii…apropo el e de singe azerbaigean…

  Răspunde
 3. Un specialist in materie
  Un specialist in materie says:

  Iata Morari Natalia…..da…………..e mai mult ca precis ca lucreaza pentru serviciile rusesti….ba chiar a fost declarata persoana non-grata pentru Rusia, propomovindu-se in mod artificial intr-o postura de mare democrata….o obisnuita Ana Chapman…dar Baghirov asa, un prostalan laudaros, o vrut s-o faca pe mai marele organizatorul….daca vreti sa stiti el in toata aceasta istorie a descifrat-o si mai mult pe Morari ori servicxiile speciale rusesti nu functioneaza in felul asta…ar trebui declarati persona non-grata toti implicatii din Rusia, inclusiv si N. Morari.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *