Probleme tot mai mari pentru interesele energetice rusești din Europa

de | dec. 17, 2024 | Știri | 0 comentarii

Federația Rusă a suferit constant în ultimii ani pierderi de natură politico-militară, cel mai recent exemplu fiind căderea regimului Assad în Siria, dar nici din punct de vedere economic perspectivele nu sunt optimiste la Moscova. Principalul atuu al Kremlinului în ultimele decenii, în relația cu celelalte state, a fost de departe influența generată prin prisma […]

Federația Rusă a suferit constant în ultimii ani pierderi de natură politico-militară, cel mai recent exemplu fiind căderea regimului Assad în Siria, dar nici din punct de vedere economic perspectivele nu sunt optimiste la Moscova. Principalul atuu al Kremlinului în ultimele decenii, în relația cu celelalte state, a fost de departe influența generată prin prisma contractelor din sectorul energetic, capitol la care Rusia a ocupat un loc privilegiat la nivel internațional.

Sancțiunile impuse ca urmare a începerii ostilităților militare din Ucraina au dăunat semnificativ pentru relațiilor comerciale rusești, iar sectorul energetic a devenit practic din principala armă economică a Rusiei o mare dilemă politică. State precum Austria, Ungaria și Slovacia și-au format o dependență puternică față de resursele energetice de proveniență rusă, iar în moment întâmpină provocări majore care ar putea determina o îndepărtare de Moscova.

Pe 21 noiembrie, SUA au impus sancțiuni împotriva Gazprombank, complicând procesul de plată pentru cumpărătorii europeni de gaze rusești. În trecut, aceștia utilizau Gazprombank pentru tranzacții, inclusiv pentru conversia valutelor în ruble.

Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret care a eliminat posibilitatea cumpărătorilor de gaze rusești de a converti valutele prin intermediul Gazprombank. Totodată, banca rusă a precizat că rămâne singura autorizată să gestioneze plățile internaționale pentru gaze, dar doar în ruble. Acest mecanism a generat dificultăți pentru importatori precum Turcia, Slovacia și Ungaria, care au cerut clarificări privind modalitățile de plată.

Conform ministrului de Externe Szijjarto al Ungariei, stat care a primit până acum aproximativ șapte miliarde de metri cubi de gaze rusești prin conducta Turkstream ce traversează Turcia și Bulgaria, a fost găsită o soluție pentru a rezolva problema plăților în urma discuțiilor cu autoritățile din Sofia. Ministrul ungar a anunțat că Bulgaria va putea, de asemenea, să primească taxele de tranzit pentru gaze, anterior procesate prin Gazprombank. Cu toate acestea, detaliile despre noul mecanism de plată nu au fost dezvăluite.

De asemenea, Grupul energetic OMV din Austria a anunțat recent încheierea unui contract de lungă durată pentru livrări de gaze naturale cu Gazprom Export, o subsidiară a grupului rus Gazprom. Decizia a fost motivată de încălcări semnificative ale prevederilor contractuale. Acordul, semnat inițial în 2006, era programat să se deruleze până în 2040. Contractul semnat în 2006 a fost inițial bine primit a fost criticat pentru termenii săi, inclusiv clauza „Take-or-pay”, care obliga OMV să plătească pentru gazele livrate chiar dacă nu erau necesare.

La mijlocul lunii trecute, Gazprom a sistat livrările de gaze către OMV, pe fondul unui conflict juridic între cele două părți. Un tribunal din Germania a impus Gazprom să plătească OMV 230 de milioane de euro, pentru deficiențe în livrări. OMV a răspuns imediat, anunțând măsuri de aplicare a deciziei, inclusiv ajustări ale facturilor sale către Gazprom. În urma acestor evenimente, Gazprom a întrerupt complet livrările de gaze după trei zile.

OMV a declarat că această situație nu va afecta aprovizionarea clienților săi, datorită unui portofoliu variat de surse alternative. Grupul își asigură gazele naturale prin producția proprie din Norvegia și Austria, completată de importuri de la alți producători de gaze naturale și gaze lichefiate. De asemenea, depozitele de gaze ale OMV sunt umplute în proporție de 85%, ceea ce sprijină securitatea aprovizionării. OMV, cu venituri de 40 de miliarde de euro în 2023 și aproximativ 20.000 de angajați la nivel global, are ca principal acționar guvernul austriac.

Alt stat european cu o situație energetică complicată este Slovacia. Statul slovac intenționează să inițieze negocieri săptămâna viitoare pentru a asigura continuarea livrărilor de gaze rusești după expirarea actualului acord de tranzit prin Ucraina. Acordul, semnat acum cinci ani între Moscova și Kiev, va expira la finalul anului. Deși Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a menține aprovizionarea prin Ucraina, Kievul a refuzat să discute cu Moscova pe tema exporturilor de gaze.

Slovacia, care beneficiază de un contract pe termen lung cu Gazprom, dorește să păstreze ruta de aprovizionare via Ucraina. Premierul slovac Robert Fico a anunțat că în perioada următoare vor avea loc negocieri intense la diferite niveluri și în diverse locații. Scopul principal este evitarea costurilor mai mari asociate cu taxele de tranzit pentru gazele provenite din alte surse.

Premierul a subliniat că Slovacia nu dorește să plătească suplimentar pentru gaze din considerente geopolitice și a menționat că, în cazul unui deficit temporar al livrărilor estice, țara dispune de stocuri suficiente. Totodată, el și-a exprimat speranța că se va găsi o soluție comună la nivelul statelor membre UE pentru a menține tranzitul de gaze atât prin Slovacia, cât și prin Ucraina.

Economia rusă suferă din ce în ce mai mult din cauza războiului, iar sectorul energetic este de departe cel mai afectat. Gazprom, gigantul energetic rus, a înregistrat pierderi de 309 miliarde de ruble (echivalentul a 3,2 miliarde de dolari) în primele nouă luni ale anului 2024. În 2023, compania a raportat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari, primele din 1999. Rămâne de văzut dacă se va ajunge într-un punct în care situația economică va determina o schimbare majoră de perspectivă pentru efortul de război al Kremlinului.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri