Probleme cu securitatea ambasadei Romaniei din Siria

, , ,
 

Securitatea Ambasadei României la Damasc este problematică, declară ministrul de externe, Andrei Marga.
Rebelii sirieni reuşesc cu greu să păstreze controlul asupra zonelor ocupate în oraşul Alep, al doilea ca mărime din Siria. Aici luptele durează de aproape o săptămână, iar un membru al opoziţiei a declarat pentru BBC că rebelii duc lipsă de susţinere strategică şi de armament şi sunt expuşi atacurilor din partea forţelor guvernamentale care se îndreaptă către oraş.
La Bucureşti, ministrul de externe, Andrei Marga, declară că România a luat contact cu forţele opoziţiei din Siria. El spune că supravieţuirea actualului regim de la Damasc, condus de Bashar Al-Assad, nu mai este posibilă, iar direcţia este de a contribui la angajarea tranziţiei politice, situaţie în care se impune şi expulzarea ambasadorului sirian de la Bucureşti. Totodată, Andrei Marga spune că securitatea Ambasadei României la Damasc este problematică şi va trebui adoptată o iniţiativă comună cu celelalte ţări din Uniunea Europeană care mai au deschise misiunile în Siria.
În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români din Siria, MAE face următoarele precizări. La data de 26 iulie 2012 un grup de 30 de cetăţeni români a părăsit Siria cu avionul, zbor RB465 Syrian Arab Airlines, si a sosit la Bucureşti la data de 27 iulie 2012, ora 02.15. Evacuarea acestui grup de români s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Damasc. Ambasada României la Damasc a primit apeluri telefonice din partea mai multor cetăţeni români din localităţile Alep, Homs, Idleb şi Hama, care au solicitat sprijin pentru a părăsi Siria. Ambasada României le-a comunicat că transmiterea documentelor de călătorie  şi a biletelor de avion prezintă riscuri de securitate, precizându-se că misiunea diplomatică a României la Damasc nu are posibilitatea de a asigura asistenţă consulară în afara capitalei.
Misiunea diplomatică a României în Siria menţine un contact permanent cu cetăţenii români care doresc părăsirea teritoriului sirian. MAE reiterează disponibilitatea de a acorda sprijin cetăţenilor români aflaţi în Siria, cu luarea în calcul a situaţiei de securitate, astfel încât siguranţa acestora să nu fie pusă în pericol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *