Problema romanilor timoceni, expusa in Parlament European pentru sanctionarea Serbiei

de | oct. 2, 2013 | Balcani, Minoritați, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Situatia romanilor timoceni supusi unui proces continuu de deznationalizare in estul Serbiei, a fost expusa, miercuri, in Parlamentul European, de catre eurodeputatul Norica Nicolai. Ea a spus ca va face presiuni prin demersuri catre colegii eurodeputati ca deschiderea capitolului de negociere ‘Cultura’ din Tratatul de aderare al Serbiei sa fie conditionat de indeplinirea angajamentelor pe […]
Romanii adunati la slujba din biserica de la Malainita (Valea Timocului)

Romanii adunati la slujba din biserica de la Malainita (Valea Timocului)

Situatia romanilor timoceni supusi unui proces continuu de deznationalizare in estul Serbiei, a fost expusa, miercuri, in Parlamentul European, de catre eurodeputatul Norica Nicolai. Ea a spus ca va face presiuni prin demersuri catre colegii eurodeputati ca deschiderea capitolului de negociere ‘Cultura’ din Tratatul de aderare al Serbiei sa fie conditionat de indeplinirea angajamentelor pe care Belgradul si le-a luat in ceea ce priveste drepturile minoritatii romane. Ea a abordat acest subiect in cadrul unei dezbateri cu tema ‘Conservarea culturii romanesti in afara granitelor’, subliniind ca ‘momentul de a face ceva pentru comunitatea romana este acum’. ‘Daca vom sprijini in continuare neconditionat sa deschida capitole de negociere, probabil comunitatea noastra va avea acelasi tratament discriminatoriu din partea statului sarb’, a declarat Norica Nicolai. Ea a precizat ca, in contextul in care urmeaza sa inceapa negocierea capitolului 23 (Cultura), a discutat in acest sens cu raportul PE pentru Serbia, slovenul Jelko Kacin, care este membre al ALDE, grupul europarlamentar din face parte si eurodeputata liberala. ‘I-am semnalat o serie de lucruri care nu sunt in regula in atitudinea Serbiei si voi face in continuare presiuni prin scrisori la colegii mei ca aceasta deschidere de capitol sa fie conditionata de angajarea reala si de implementarea angajamentelor pe care Serbia si le-a luat’, a spus Norica Nicolai. Motivul acestui demers este faptul ca Serbia nu si-a respectat angajamentul de a introduce studiul limbii romane in scolile din Valea Timocului de la 1 septembrie, folosindu-se in acest sens de un sondaj incorect. ‘Aveau un termen-limita la 1 septembrie de introducere a limbii romane. intr-un chestionar manipulator au creat si a doua limba, graiul vlah, si fara indoiala au facut acest sondaj in comunitatile in care nu sunt romanii majoritari, excluzand accesul la invatamantul in limba romana al copiilor din Valea Timocului. Ceea ce nu este corect, este o actiune prezentata trunchiat de guvernul sarb la Bruxelles, manipulatoare si absolut neonesta’, a mai afirmat sefa delegatiei PNL din PE.

Share our work

1 Comentariu

  1. adriaan

    srbe na vrbe!! un popor de cetnici ticalosi..mai bine a fost in Timoc/Tribalia sub turci,decat sub sarbi! bun,asta nu inseamna ca a fost bine…doar prin comparatie..

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *