Principalul suspect in cazul Nemtov, Zaur Dadaiev, acuza autoritatile ruse de tortura

, , ,
 

Zaur DadaievSchimbare de dinamica in cazul asasinarii liderului de opozitie rus, Boris Nemtov. Principalul acuzat Zaur Dadaiev, care si-a recunoscut deja vinovatia, a spus ca aceasta declaratie i-ar fi fost smulsa sub tortura si santaj. Un membru al Comisiei prezidentiale pentru Drepturile Omului, care l-a vizitat pe Dadaiev in inchisoare impreuna cu jurnalisti de la cotidianul pro-Kremlin Moskovsky Komsomolets, informa ca Dadaiev isi retrage depozitia si ca ar fi fost maltratat pentru a-si recunoaste vinovatia. Dadaiev, fost membru al batalionului 7 (forta creata de liderul cecen Ramzan Kadirov pentru ca combate fortele insurgente), ar fi explicat ca si-ar fi recunoscut vina in schimbul eliberarii unui camarad care fusese retinut cu el, relateaza Europa Libera.

„Am fost retinut impreuna cu fostul meu subordonat Ruslan Iusupov si mi-au spus ca-l vor elibera daca marturisesc”, a declarat Dadaiev, potrivit transcrierii discutiei pe care a avut-o miercuri, in inchisoare, cu Andrei Babuskin, membru al Comisiei prezidentiale pentru Drepturile Omului. Dadaiev a mai spus ca a auzit de un alt suspect, Beslan savanov, care s-ar fi aruncat in aer inainte de a fi retinut si ca i-a fost teama ca ar putea muri si el in circumstante atat de neclare. Mai mult, el i-a povestit lui Babuskin ca a cerut familiei sa angajeze un avocat dar ca de atunci nu are nici o veste. Declaratie care pare sa coroboreze o relatare publicata miercuri de saptamanalul american Time.

Corespondentul de la Moscova al publicatiei relateaza ca familia a angajat un avocat, dar l-a recuzat la numai o zi fara nici o explicatie. Ar fi facut acelasi lucru cu o cunoscuta avocata pentru drepturile omului, cu care a intrerupt contactul tot la numai o zi dupa ce-i cerusera ajutorul. Babuskin s-a intalnit si cu fratii Anzor si sagid Gubasev, retinuti si ei. Ambii neaga orice amestec in uciderea lui Boris Nemtov. Desi Anzor Gubasev a fost pus si el oficial sub acuzatie de un tribunal din Moscova pe 8 martie, alaturi de Zaur Dadaiev.

Intre timp, Novaya Gazeta a publicat o investigatie care sustine ca anchetatorii ar avea un alt suspect principal, a carui identitate este secreta. Se stie numai ca prenumele ar fi Ruslan si ca ar fi un inalt ofiter in serviciile de securitate cecene. Acest suspect ar conduce o brigada insarcinata cu lichidarea principalelor figuri ale opozitiei ruse sau reprezentanti ai putinelor mas-media independente. Rusia a incercat sa spuna oficial ca Nemtov ar fi fost ucis de radicali islamisti pe motiv ca s-ar fi alaturat mesajului de sustinere a jurnalistilor ucisi de radicali islamisti la sediul „Charlie Hebdo” din Paris.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.