Pretul petrolului ameninta piata mondiala

, ,
 

Pretul petrolului ingrijoreaza comunitatea internationala

Pretul barilului de titei ingrijoreaza comunitatea internationala

Pretul petrolului va atinge trimestrul acesta 90 USD (62,7 euro) pe baril, urmand sa incheie anul 2010 la un nivel de 100 USD pe baril (70 de euro), estimeaza Jeff Rubin, un cunoscut economist, devenit celebru dupa ce a anticipat corect cresterea impresionanta a pretului titeiului in primul deceniu al acestui mileniu, relateaza postul TV Bloomberg, citat de mass-media internationala. Conform sursei citate, pana la finalul lunii martie 2010 pretul barilului va ajunge la aproximativ 90 USD. Cererea in crestere inregistrata in Asia si Orientul Mijlociu ii va obliga pe consumatori sa recurga la surse de energie non-conventionale mai costisitoare, cum este cazul nisipurilor bituminoase, a declarat Rubin, care anul trecut a publicat o carte privind aspectele economice ale energiei, „Why Your World is About to Get a Whole Lot Smaller” (De ce lumea este pe punctul de a deveni mai mica).

Curs sinuos

Conform expertului kazah Nadir Nadirov, citat de mass-media internationala, pretul de cost al extractiei unui baril de petrol in Kazahstan este de circa 15 USD, in timp ce in Rusia – de 12 USD, iar in Iran si Irak doar un dolar. Jeff Rubin a prezis cu acuratete in 2007 ca pretul petrolului va urca la 100 USD pe baril. „Nu este deloc inoportun sa afirmam ca pretul petrolului va ajunge la un pret de trei cifre pana in al patrulea trimestru al anului”, a afirmat Rubin. „Ma astept ca preturile sa atinga astfel de niveluri, pana la finalul lui martie urcand la 90 USD pe baril”. Reamintim ca contractele futures pe petrol au avansat la 7 ianuarie la 83,52 USD (58,17 euro) pe baril, depasind recordul atins in 2009, de 82 USD.
Cresterea considerabila a consumului de titei va fi influentata mai degraba de nevoile energetice ale statelor emergente precum China sau India decat de cele ale tarilor europene sau ale Statelor Unite, a spus Rubin. El a anticipat ca petrolul va depasi pragul de 200 USD pe baril in 2012. Acest nivel va fi atins daca va exista „o crestere economica sustinuta”, dupa care pretul se va prabusi din nou spre nivelul de 40 USD pe baril.
Un alt motiv de ingrijorare pentru experti este deprecierea dolarului american in raport cu moneda unica europeana, pana la nivelul minim al ultimelor trei saptamani. Pe pietele internationale, euro a fost cotat la 1,4503 dolari, o cotatie similara fiind atinsa pe 16 decembrie, respectiv 1,4546 dolari/euro.
Comentand evolutia dolarului, Christopher Bellew, senior broker la Bache Commodities Ltd din London, citat de Bloomberg, a declarat ca „pretul petrolului va continua sa creasca, cat timp vremea rece si deprecierea dolarului vor actiona ca un magnet asupra cumparatorilor speculativi”, aceasta ducand la scumpirea sistematica a carburantilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *