Președinția românească a Consiliului UE: sprijin ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei

, , , , , , , ,
 
Romania se pregateste diplomatic de preluarea Presedintiei Consiliului UE

Romania se pregateste diplomatic de preluarea Presedintiei Consiliului UE

Ministrul român Teodor Meleşcanu a participat recent la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, unde a subliniat susţinerea constantă acordată de România parcursului european şi euroatlantic al Ucrainei şi a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. În contextul preluării mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, România va continua să sprijine aspirațiile Kiev-ului, se mai arată în comunicatul MAE, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS, care mai precizează că la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum Asia Centrală, Bosnia şi Herţegovina, Ucraina, Yemen.

Sprijin european

Discuţia referitoare la Ucraina a prilejuit reiterarea poziţiei UE de nerecunoaştere a aşa-ziselor alegeri din regiunile separatiste, care contravin acordurilor de la Minsk. Miniştrii europeni au exprimat totodată îngrijorare faţă de abordarea agresivă a Federaţiei Ruse în Marea Azov, inclusiv prin creşterea prezenţei militare, exprimând deschidere pentru eventuale măsuri în sprijinul stabilităţii economice a Ucrainei, se menţionează în comunicat.
Teodor Meleşcanu a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional. El a susţinut necesitatea monitorizării atente la nivelul UE a evoluţiilor din Marea Azov, cu implicaţii strategice pentru întreaga regiune a Mării Negre.

Problema minorităților

Ministrul român Meleşcanu a reamintit susţinerea constantă acordată de România parcursului european şi euroatlantic al Ucrainei şi a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. În evaluarea îndeplinirii acestor reforme, va trebui să se ţină seama inclusiv de chestiunea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în Ucraina, în mod deosebit de asigurarea drepturilor privind limba maternă. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *