Mandatul prezidențial al lui Volodimir Zelenski, ales președinte în aprilie 2019, ar fi trebuit să se încheie în 20 mai 2024. Alegerile prezidențiale ar fi urmat să aibă loc la sfârșitul lunii martie, dar acestea au fost amânate pentru că în Ucraina este în vigoarea legea marțială. Conform constituției Ucrainei, dacă legea marțială nu ar fi fost impusă, alegerile prezidențiale urmau să aibă loc în 31 martie 2024, dar președintele în exercițiu a cerut să se renunțe la subiectul alegerilor până la încheierea ostilităților.
Astfel că țara vecină nu se pregătește pentru învestirea unui nou șef de stat, ci încearcă să facă față unei noi ofensive ruse în regiunea Harkov. Președintele ucrainean consideră că mandatul său prezidențial nu a expirat încă. „Cei cinci ani ai mei [în biroul prezidențial] nu s-au încheiat încă. Din cauza legii marțiale, ei continuă”, a spus Zelenski într-un interviu pentru Reuters.
În mod similar, dacă nu ar fi fost legea marțială, ar fi avut loc și alegeri parlamentare pe 29 octombrie 2023, încheind mandatul actualului parlament ales în iulie 2019.
Dinspre Rusia, cauza principală a amânării alegerilor din Ucraina, Vladimir Putin a subliniat că problema legitimității președinției Zelenski după 20 mai ar trebui rezolvată în Ucraina prin sistemele sale politice și juridice.
Într-o conferință de presă în orașul chinez Harbin, în timpul vizitei sale de două zile în China, Putin a spus că actualele autorități ucrainene de la Kiev „își iau puterea dintr-o lovitură de stat”, iar sistemul juridic al Ucrainei trebuie să răspundă la întrebarea privind legitimitatea lui Zelenski. „Pentru că dacă este vorba de semnarea documentelor, trebuie să facem acest lucru cu autoritățile legitime”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reiterează observațiile lui Putin cu privire la legitimitatea președintelui ucrainean și nu lasă speranțe pentru încetarea luptelor. Kremlinul a declarat luni, 20 mai 2024, prin vocea lui Peskov, că sfârșitul mandatului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu afectează acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina.
„Nu, operațiunea specială continuă”, a spus acesta într-o conferință de presă la Moscova, când a fost întrebat dacă expirarea mandatului lui Zelenski ar putea influența „operațiunea militară specială” care a început în februarie 2022. „Dar ceea ce este cel mai important pentru noi este că trebuie să continuăm operațiunea noastră militară specială. Trebuie să ne asigurăm securitatea. Și trebuie să punem în aplicare sarcinile operațiunii militare speciale”, a mai completat el.
Ca răspuns la o altă întrebare privind legitimitatea lui Zelenski, Peskov a reiterat observațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin pe această temă. „Această întrebare a fost deja pusă. Și s-a auzit acum două zile la comunicarea finală cu presa din China, unde președintele [Putin] a răspuns exact la această întrebare”, a spus el.
Peskov a avut și la sfârșitul lunii aprilie referiri acide la legitimitatea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski care va fi, potrivit Moscovei, în curând, pusă sub semnul întrebării după expirarea mandatului său, pe fondul lipsei de alegeri regulate. „Cred că viitorul lui Zelenski este pecetluit și foarte curând mulți, inclusiv în Ucraina, îi vor pune sub semnul întrebării legitimitatea”, a declarat oficialul rus într-un interviu acordat programului Moscow.Kremlin.Putin.
Ruslan Stefanciuk, șeful Parlamentului ucrainean, a declarat agenției de presă de stat Ukrinform că „nu există îndoieli” cu privire la legitimitatea lui Zelenski și că alegerile prezidențiale vor avea loc într-o perioadă de 60 de zile după ridicarea legii marțiale.
Membrii administrației Zelenski i-au avertizat pe aliații occidentali de luni de zile că Rusia pregătește o campanie țintită pentru a submina legitimitatea lui Zelenski în ochii ucrainenilor și Occidentului.
Vadim Skibitski, adjunctul șefului de informații militare ucrainene, într-un interviu pentru publicația The Economist, a interpretat declarațiile Kremlinului referitoare la mandatul încheiat al președintelui ucrainean drept parte din războiul propagandistic iar subminarea legitimității sale face parte din planul cu mai multe componente al Rusiei de destabilizare a Ucrainei.
Surse din biroul președintelui ucrainean, care au vorbit sub condiția anonimatului, au spus că aliații occidentali erau conștienți de amenințarea campaniei rușilor de influențare a opiniei publice ucrainene și nu sunt dispuși să împingă Ucraina spre alegeri prezidențiale și parlamentare în viitorul apropiat
0 Comentarii