Președintele Trump neagă că SUA îl va extrăda pe Gulen în Turcia

, , , ,
 

Clericul musulman moderat Fethullah Gulen, declarat dusmanul public numarul unu de catre presedintele turc Erdogan

La câteva zile după ce NBC a susţinut că administraţia SUA ar lua în considerare extrădarea clericului Fethullah Gulen în Turcia, cu scopul de a calma Ankara cu privire la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi consulatul saudit din Istanbul, preşedintele Donald Trump a negat zvonurile. Liderul SUA le-a declarat reporterilor la Casa Albă că nu ia în considerare extrădarea lui Gulen, declarat inamicul numărul unu al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, locuieşte în autoexil în statul american Pennsylvania
Preşedintele a afirmat că “avem un moment foarte bun cu Turcia”, făcând referire la eliberarea de către regimul Erdogan a pastorului american Andrew Brunson în luna octombrie, adăugând că SUA întotdeauna urmăreşte să facă “orice poate pentru Turcia”.

Zvonuri de presă

Recent, NBC a raportat că administraţia de la Casa Albă a cerut Departamentului de Justiţie şi FBI-ului să găsească modalităţi pentru a-l extrăda pe Gulen şi că această presupusă mişcare ar fi o încercare de a reduce tensiunile dintre Arabia Saudită şi Turcia, ambele aliaţi cheie ai SUA, generate de uciderea lui Khashoggi în luna octombrie.
Comentariul lui Trump a fost similar cu cel făcut de Nicole Navas Oxman, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţie (DOJ), care a precizat pentru Reuters că DOJ “nu a fost implicat în şi nu este conştient de niciun fel de discuţii” cu privire la extrădarea lui Gulen. În plus, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a respins de asemenea raportul NBC, precizând recent: “Casa Albă nu a fost implicată în nicio discuţie legată de extrădarea lui Fethullah Gulen”.

Ankara amenință

Turcia a precizat anterior că orice încercare a Washingtonului de a-i submina investigaţia asupra uciderii jurnalistului saudit nu va funcţiona. Ankara, care a furnizat mass mediei turcă și internațională mai multe informaţii care aparent implică conducerea saudită în moartea lui Khashoggi, a exclus orice fel de cooperare cu americanii în schimbul calmării investigaţiei sale, conform Business Insider.
Un oficial turc anonim a declarat pentru NBC News că guvernul din Ankara nu a legat investigaţia privind uciderea lui Khashoggi de cazul extrădării lui Gulen.

Probe audio

De asemenea, mass-media turcă a precizat, citând surse din cadrul anchetei, că planificarea uciderii lui Khashoggi a fost înregistrată audio. Proba audio, aparent aflată în posesia investigatorilor turci, include o conversaţie de 15 minute în care “echipa saudită discuta cum să îl execute pe Khashoggi”, potrivit publicaţiei Hürriyet Daily.
Raportul din Hürriyet a contrazis o declaraţie făcută de adjunctul procurorului public saudit, Shaalan al-Shaalan, care a afirmat că echipa a fost de fapt trimisă în Istanbul să îl recupereze pe jurnalist şi să îl aducă înapoi în Arabia Saudită.
Decizia de a-l ucide pe jurnalist – un critic moderat al Riadului – aparent a fost luată de şeful echipei după ce nu au reuşit să îl convingă pe jurnalist să se conformeze cererilor lor. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *