Preşedintele rus Vladimir Putin va întreprinde o vizită în Ucraina

, , , ,
 
Liderul rus, Vladimir Putin, debarca la Kiev

Liderul rus, Vladimir Putin, debarca la Kiev

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va întreprinde, pe  27 iulie 2013, o vizită de o zi în Ucraina, pentru a participa la ceremoniiile organizate cu ocazia celebrării a 1025 de ani de la Încreştinarea Rusiei Kievene, scrie Pravda, citată de KARADENIZ-PRESS. Pe parcursul şederii sale în capitala ucraineană, Putin va discuta cu oficialii ucraineni despre producţia de avioane de transport An-124 Ruslan, dar şi despre integrarea europeană a Ucrainei, care stârneşte îngrijorări la Moscova, iar pe final, liderul de la Kremlin va pune la punct, alături de omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, anumite detalii legate de aniversarea a 200 de ani de la naşterea poetului Taras Şevcenko. Vladimir Putin va fi însoţit la Kiev si de către Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii.

Ultima ocazie

Presa din Rusia scrie deja că această vizită este ultima ocazie când Putin poate să-l convingă pe liderul ucrainean, Viktor Ianukovici, să renunţe la ideea integrării europene şi să se orienteze spre Uniunea Economică Eurasiatică.
În timp ce unii lideri de opinie îl acuză pe Viktor Ianukovici că „joacă la două capete”, făcând promisiuni de strânsă prietenie atât Occidentului, cât și Federației Ruse, primul șef de stat al Ucrainei, Leonid Kravciuk,  consideră că Ianukovici poate face față presiunilor din partea lui Putin. Kravciuk susține că în anii de președinție, Ianukovici a acumulat experiență pentru a riposta în disputele complicate cu Rusia, care continuă să considere Ucraina o zonă aflată sub influență rusească.

Zona de influenta

„Toți președinții Rusiei – și Elțin, și Putin semnează decrete privind „sfera de influențe a Rusiei” unde cu negru pe alb scrie: „În orbita intereselor Rusiei este inclusă și Ucraina”. Ei nu se sfiesc să recunoască acest fapt și profită de orice moment de slăbiciune, pentru a-l suprima pe cel care vrea să fugă. Imediat ce Ianukovici a început să apere interesele țării, a început să fie văzut „altfel”, nefiind pe placul Rusiei”, a declarat Kravciuk pentru ziarul „Deni”.
Primul președinte al Ucrainei independente a mai presupus că dacă la alegerile prezidențiale din 2010 Ianukovici ar fi sot mai pregătit politic, ar fi existat șanse la Acordurile de la Harkov să nu fie semnate (privind rămânerea Flotei Ruse în Crimeea până în anul 2042 – n.red.).
„Atunci Ianukovici a fost prins de ruși fără să fie pregătit. Dar situația s-a schimbat. Recent a avut loc reunirea summit-ului Euroasiatic, eu am citit documentele care nu au fost publicate. Dacă Ianukovici nu avea o poziție fermă referitor la asocierea cu UE, ar fi izbucnit un conflict. De aceea statutul de țară asociată al Ucrainei va fi un mare plus. Din păcate, nu a fost o asemenea voință politică în timpul semnării Acordurilor de la Harkov”, a mai subliniat Leonid Kravciuk.

Gazprom debarca la Kiev

Şeful concernului rus „Gazprom”, Aleksei Miller, va fi inclus în componenţa delegaţiei ruse care va efectua o vizită la Kiev, pe 27 iulie, în cadrul vizitei preşedintelui rus, Vladimir Putin, în Ucraina, cu ocazia împlinirii a 1025 de ani de la Creştinarea Rusiei Kievene. „Pe lângă miniştrii din blocul economic al Guvernului rus, este planificată participarea la manifestările festive şi a şefului „Gazprom”, Aleksei Miller”, au declarat pentru agenția UNIAN surse din anturajul președintelui rus.
Serviciul de presă al „Gazprom” a refuzat să confirme sau să dezmintă informația. Anterior Aleksei Miller a făcut o serie de declaraţii dure la adresa Kievului, în contextual în care Ucraina încearcă să obţină independenţa faţă de Rusia în domeniul gazelor.
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că la sărbătoare vor mai particopa președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și cel al Serbiei, Tomislav Nikolici. Presa ucraineană mai informează că în perioada 26-28 iulie, în timpul evenimentului, circulația rutieră în Kiev va fi blocată pe principalele artere din centrul orașului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *