Presedintele nord-coreean Kim Jong Il a murit

, ,
 

Kim Jing Il si Kim Jong-UnPreşedintele nord-coreean Kim Jong Il a murit sâmbătă, air fiul său, Kim Jong-Un, a fost numit să îi succeadă, a anunţat, luni, mass-media oficială a regimului comunist de la Phenian.
Liderul nord-coreean, în vârstă de 70 de ani, “a decedat după o mare epuizare mentală şi fizică” la 17 decembrie la 8.30 ora locală (16 decembrie 23.30 GMT), a anunţat agenţia KCNA. Kim Jong Il, a cărui mobilitate era redusă după un accident cerebral în 2008, a murit de “infarct de miocard sever şi de o criză cardiacă” în trenul său, în timpul uneia dintre tradiţionalele sale deplasări pe teren, a adăugat agenţia, subliniind că o autopsie a fost efectuată duminică.
Fiul său, Kim Jong-Un, născut în 1983 sau 1984, a fost numit să îi succeadă în fruntea unicei dinastii comuniste din istorie, de asemenea potrivit agenţiei oficiale a Coreei de Nord, care îi cheamă pe nord-coreeni să îl recunoască acum ca liderul lor. “Toţi membrii de partid (muncitori), militarii şi publicul trebuie să urmeze fidel autoritatea tovarăşului Kim Jong-Un şi să apere şi să întărească frontul unit al partidului, armatei şi al publicului”, a cerut genţia.
Funeraliile lui Kim Jong Il au fost fixate la 28 decembrie, la Phenian. Autorităţile statului stalinist au decretat doliu din 17 până în 29 decembrie.

Coreea de Sud, în alertă

Coreea de Sud şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după anunţul decesului liderului nord-coreean. Seulul i-a cerut de asemenea aliatului său american, care menţine 28.500 de militari pe teritoriul său, să sporească supravegherea prin satelit şi cu avioanele, a precizat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene.
Nici o activitate neobişnuită nu a fost observată în orele care au urmat anunţului privind decesul lui Kim, făcut luni la ora locală 12.00 (5.00, ora României). Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat toate întâlnirile şi a convocat un Consiliu de Securitate Naţională la “Casa Albastră”, numele reşedinţei prezidenţiale. “Toţi funcţionarii Casei Albastre sunt plasaţi în stare de alertă”, a precizat purtătorul său de cuvânt.
“Monitorizarea şi securitatea zonelor frontaliere au fost consolidate. Suntem foarte atenţi la orice mişcare a armatei din Nord”, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.”Toţi comandanţii sunt în alertă, iar Coreea de Sud şi Statele Unite accentuează împărtăşirea de informaţii militare”, a adăugat el.
Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953). O mare parte a trupelor nord-coreene, din totalul de 1,1 milioane de militari, este staţionată de-a lungul frontierei demilitarizate. Armata sud-coreeană este formată din 650.000 de militari.

SUA urmăresc evoluţia situaţiei din regiune

Statele Unite urmăresc atent informaţiile privind decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, a anunţat duminică seara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, subliniind că Washingtonul doreşte “stabilitate” în peninsula coreeană.
“Urmărim îndeaproape informaţiile privind moartea lui Kim Jong-il. Preşedintele (Barack Obama) a fost pus la curent şi suntem în contract strâns cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia. Noi rămânem angajaţi pentru stabilitate în peninsula coreeană, precum şi pentru libertatea şi securitatea aliaţilor noştri”, a afirmat Jay Carney într-un comunicat. Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a declarat la rândul său că secretarul de Stat Hillary Clinton a fost de asemenea informată despre moartea lui Kim Jong Il.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *