Președintele Comisiei de la Veneția arată cu degetul spre oligarhii de la Chișinău în privința schimbării sistemului de vot

, ,
 

 

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a oferit, joi, un interviu pentru portalul Frontnews International în care acesta afirmă că R. Moldova are în prezent o vulnerabilitate în ceea ce privește interesele afacerilor de afaceri în politică și că nu recomandă schimbarea sistemului actual de vot. Totuși, acesta afirmă că decizia aparține Chișinăului. De la început, trebuie să spunem că este alegerea unui sistem electoral este un drept suveran. Orice țară poate să-și aleagă propriul sistem electoral: proporțional, mixt, majoritar. Și toate aceste sisteme ar putea și bune. Bineînțeles că preferăm sistemul proporțional care asigura mai mult egalitatea la votare pentru toți cetățenii. Dar și alte sisteme pot fi introduse. Problemă este că, în Moldova, în situația de față, sistemul de vot mixt, în opinia noastră, nu este cea mai bună soluție, deoarece partea majoritară a acestui sistem ar putea fi sub influența mediul de afaceri și a altor interese în politică. Acest este cel mai important motiv”, a declarat acesta.

Comisia de la Veneția a emis, luni, un aviz în care consideră că schimbarea actualului sistem de vot din R. Moldova nu este oportună și motivează acest lucru prin mai multe observații de ordin juridic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *