Presa ucraineana: Transnistria ar trebui incorporata Ucrainei

, , , ,
 

transnistria-harta-gdb-rferl-orgUcraina ar putea profita de criza politica de la Chisinau si lipsa unui ajutor concret din  partea Rusiei pentru republica separatista Transnistria pentru a-si spori influenta in acest teritoriul, in mare parte datorita numarului mare de circa 100.000 de etnici ucraineni care traiesc aici, este de parere cotidianul kievian, „Novaia” (Noua – n.red.). „Mai intai de toate, prin blocarea malului stang al Nistrului se pot intrerupe definitiv legaturile economice ale Transnistriei cu Moscova, mai ales ca aceasta a taiat constant in ultimii ani subventiile pentru Tiraspol. In acelasi timp, transnistrenii sunt din ce in ce mai dezamagiti de ajutorul Rusiei. Potrivit generalului Vladimir Antiufeev, ministrul Securitati de stat din Transnistria, la Moscova sunt in crestere fortele care doresc revenirea Transnistriei in componenta Republicii Moldova. In consecinta, Transnistria abandonata isi pune speranta acum in ajutorul Kievului”, opineaza „Novaia”. Publicatia aduce ca argument cei 80.000 si 100.000 de etnici ucraineni care locuiesc pe teritoriul de dincolo de Nistru. Ziarul mai scrie ca in timpul ultimului referendum un aspect care a ramas ocultat de toata lumea, inclusiv de Kremlin, este acela ca presedintele transnistrean Igor Smirnov promisese ca la viitorul referendum sa ridice problema aderarii Transnistriei la Ucraina. „Novaia” sustine ca presedintele Viktor Iuscenko urma sa efectueze o vizita la Tiraspol inainte de Anul Nou, pentru a participa la deschiderea unei scoli cu predare in limba ucraineana, insa a fost nevoit sa-si amane vizita din cauza protestelor Chisinaului.

Apropiere prin dialog

Ziaristii de la „Novaia” sunt de parere ca autoritatile de la Kiev si Tiraspol ar trebui sa demareze un dialog consistent in conditiile in care, sustin ei, Republica Moldova se confrunta cu o grava criza de putere. „La Chisinau, in acest moment nu exista nici macar presedinte, ci doar un presedinte interimar in persoana presedintelui parlamentului Mihai Ghimpu. Si spre deosebire de Ucraina, conform previziunilor, in Moldova nu va fi presedinte inca un an. Mai mult, Moldova este pe punctul de a fi absorbita de Romania”, sustin ziaristii ucrainenii, care oferta ca alternativa la aceasta problema intrarea republicii separatiste Transnistria in componenta Ucrainei. Pe de alta parte, politologul ucrainean Taras Berezovet considera ca, indiferent cine va castiga alegerile din Ucraina, fie Viktor Ianukovici, fie Iulia Timosenko, Kievul nu va mai participa la regimul de embargou economic impus de Republica Moldova Transnistriei si va permite Tiraspolului sa-si exporte liber marfurile prin teritoriul ucrainean, transmite agentia Rosbalt, citat de mass-media romaneasca. „Nu este un secret ca noua conducere a Republicii Moldova incearca in orice fel sa incorporeze republica in componenta Romaniei. In starea actuala, Republica Moldova nu este atractiva pentru nimeni si poate deveni parte a UE doar via Romania.

Obsesia Romaniei Mari

Autoritatile moldovene fac un joc periculos incercand sa redenumeasca limba moldoveneasca drept limba romana. Acelasi joc se face si in privinta dublei cetatenii”, apreciaza Berezovet. „Pentru Ucraina si alti vecini ai Moldovei proiectul Romania Mare este in principiu inacceptabil. Presedintele Viktor Iuscenko a tolerat la drept vorbind acest proiect, cu toate ca el reprezinta o amenintare enorma la adresa intereselor noastre”, pretinde Taras Berezovat, subliniind ca niciunul din candidatii favoriti la presedintia Ucrainei nu va face greseala actualului lider ucrainean. „Iulia Timosenko are motivele sale. Ea este posedata de planul unei Ucraine Mari in componenta Uniunii Europene. Viktor Ianukovici, in shimb, este inclinat sa sprijine Rusia. Aceasta din urma dispune de un potential diplomatic urias pentru a stopa pierderea independentei Republicii Moldova”, sustine expertul citat. Dupa cum transmite Rosbalt, la 28 decembrie, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, urmau sa amplaseze intr-un cadru festiv o borna cu insemnele de frontiera pe tronsonul transnistrean al frontierei comune intre cele doua tari, pentru a da start procesului de demarcatie a granitei comune. Pana la urma evenimentul nu a mai avut loc, Chisinaul contramandand actiunea, conform aceleiasi agentii de presa.

Romania ca tinta preferata

Ucraina nu trebuie sa stea si sa priveasca nepasatoare cum se realizeaza proiectul „Romania Mare”, in care ideologii de la Bucuresti vad si o parte din teritoriile Ucrainei de astazi, a declarat marti, la Kiev, fostul ministru de finante Serghei Tighipko, candidat in alegerile prezidentiale ucrainene programate sa se desfasoare la 17 ianuarie 2010, plasat pe locul trei in sondaje, relateaza agentia de presa rusa Regnum. „In ultimele luni, UE demonstreaza disponibilitatea de a institui o anumita forma de tutela straina asupra scoaterii Republicii Moldova din criza economica si sociala. Bruxellesul aloca bani si incearca sa ghideze actiunile autoritatilor moldovene. Kievul ar trebui sa sprijine acesti pasi ai UE si, in acelasi timp, sa-si aprofundeze relatiile de cooperare cu tarile care nu aproba proiectul „Romania Mare” – Ungaria, Bulgaria, Serbia si Rusia. In cele din urma, este nevoie ca Ucraina sa stabileasca relatii bune cu acea parte a elitei transnistrene loiala ei si sa dea de inteles Chisinaului ca subordonarea sa fata de Romania va bloca definitiv procesul rezolvarii diferendului transnistrean” – si-a explicat Tighipko propria viziune de stopare a proiectului „Romania Mare”, potrivit agentiei de presa citate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *