Presa rusă bagă România în războiul din Ucraina

de | mart. 24, 2023 | Știri | 0 comentarii

Ucraina va fi susținută pe front de trupele NATO din România și Polonia, relatează publicația rusă Nezavisimaya Gazeta. Statele Unite au deschis prima bază militară permanentă la Poznan, alianța nord-atlantică a început exerciții la scară largă în Marea Neagră și Dunăre. Occidentul sprijină Ucraina nu numai cu aprovizionarea cu arme și muniție, dar își consolidează […]

Ucraina va fi susținută pe front de trupele NATO din România și Polonia, relatează publicația rusă Nezavisimaya Gazeta. Statele Unite au deschis prima bază militară permanentă la Poznan, alianța nord-atlantică a început exerciții la scară largă în Marea Neagră și Dunăre.

Occidentul sprijină Ucraina nu numai cu aprovizionarea cu arme și muniție, dar își consolidează și prezența militară în apropierea granițelor Federației Ruse. În Delta Dunării și zona de coastă a Mării Negre se desfășoară exercițiile forțelor navale comune ale NATO „Sea Shield – 2023”.

Pe 21 martie, la Poznań, cu participarea viceprim-ministrului și ministrului apărării Mariusz Blaszczak, a fost deschisă prima garnizoană permanentă a trupelor americane din Polonia. Anterior, în Polonia era localizat doar un grup de sprijin regional, Area Support Group Poland, ASG-P, iar trupele Pentagonului erau dislocate pe bază de rotație. Acum trupele americane (aproximativ 10.000 de militari, adică o divizie) vor rămâne în permanență lângă granițele Federației Ruse (nu departe de regiunea Kaliningrad).

Expertul militar rus, generalul-locotenent Yuri Netkachev, mai atrage atenția asupra faptului că din partea NATO, „o demonstrație de forță se manifestă nu numai în formarea de noi baze și instalații militare în imediata vecinătate a Federației Ruse și a aliaților săi, ci și în zboruri provocatoare ale aviația militară, în organizarea unor manevre militare constante”. Așa se pot caracteriza, în opinia sa, exercițiile navale ale forțelor alianței Sea Shield 2023, începute în România. Potrivit Marinei Române, peste 30 de nave de război ale acestei țări, două nave ale Marinei Bulgare, 14 avioane franceze, române, turcești și americane, 15 ambarcațiuni de patrulare ale instituțiilor sistemului național de apărare și alte tipuri de armament sunt implicate în manevre.

Manevrele au loc în contextul escaladării continue a conflictului din Ucraina, iar în ele sunt implicate nu doar forțele NATO, ci și militarii din Moldova. „La Chișinău unii politicieni orientați spre București vor să deschidă un al doilea front în lupta împotriva Rusiei”, consideră Netkachev. „Dar nu trebuie să uităm că acum Statele Unite și alte țări NATO au organizat transportul pe uscat de arme și echipamente militare din porturile Greciei și Bulgariei către Ucraina. Acest lucru se datorează faptului că trecerea prin Bosfor este închisă navelor de război. Și în timp ce aceste manevre durează două săptămâni, noi provocări împotriva Transnistriei sunt posibile”, crede expertul. Potrivit lui Netkachev, manevrele Sea Shield 2023 au loc pe fondul așteptărilor că armata ucraineană va lansa o contraofensivă împotriva pozițiilor rusești.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *