Presa germana: Romania si Bulgaria, campioane la traficul de persoane

, , ,
 

România şi Bulgaria nu conduc doar în clasamentul sărăciei, ci şi în cel al traficului de persoane: cele două ţări au devenit „terenul de vânătoare” preferat al traficanţilor de fiinţe umane.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, 120.000 de femei şi fete minore sunt traficate anual în vestul Europei, cu scopul de a oferi servicii sexuale. Mai mult, o treime dintre prostituatele din întreaga Uniune Europeană au fost „recrutate” din cele două state, scrie presa germană. După căderea regimurilor socialiste în ţări ca Rusia, Ucraina, Belarus, RMoldova sau Albania, la sfârşitul anilor 80, aceste ţări au fost considerate multă vreme „terenul de vânătoare” predilect al traficanţilor de carne vie, însă, după aderarea lor la UE, în 2007, Bulgaria şi România s-au transformat într-un „paradis” al acestei industrii.
Conform media germane, în spatele acestei tendinţe se află în primul rândul libertatea de circulaţie în interiorul UE, care a facilitat transportul fetelor pe întreg teritoriul Uniunii. În opinia presei germane, acest lucru a fost posibil pentru că de multe ori victimele au fost aduse pe teritoriul unui stat membru ca turiste, fiind rareori expulzate. Al doilea motiv în spatele „transformării” Bulgariei şi României este considerat a fi sărăcia în creştere a celor două ţări, alături de condiţiile de trai mizerabile. Acestea au făcut ca numeroase femei din minorităţile romă sau turcă să-şi caute „fericirea” în altă parte decât acasă.
Media mai arată că metodele pe care le folosesc traficanţii de fiinţe umane pentru a recruta „sânge proaspăt” au evoluat de asemenea. Nu mai este vorba de metodele binecunoscute cu promisiunea unor slujbe bine plătite ca baby-sitter, chelneriţe sau menajere. Dimpotrivă, de foarte multe ori, tinerele sunt „agăţate” cu trataţii în baruri şi discoteci – prilej cu care traficantul se angajează într-o conversaţie cu fata în care spune fel de fel de minciuni despre cum şeful lui, care este în Austria, Spania ori Germania, are nevoie disperată de ajutor suplimentar pentru afacere.
Majoritatea victimelor traficului de persoane nu au frecventat şcoala, provin din familii sărace şi dezorganizate şi fac parte din minorităţile romă sau turcă. Ce este însă cel mai important, fetele şi femeile căzute victimă acestor abuzuri îi denunţă doar rareori pe autori autorităţilor, după ce sunt eliberate din „sclavie”. Dimpotrivă, ele preferă să-şi asume vina şi responsabilitatea pentru ceea ce li s-a întâmplat

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.