Presa de la Moscova: Naţionaliştii ucraineni se pregătesc de revoluţie

, , , ,
 

Partidul de opozitie Svoboda pregateste debarcarea presedintelui ucrainean Viktor Yanukovici

Partidele de opoziţie din Ucraina poartă negocieri cu privire la formarea unei coaliţii în noul parlament, după alegerile legislative din 28 octombrie, relateaza mass-media din fosta republica sovietica, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Acest anunț făcut de la Kiev îi îngrijorează pe vecinii din est, pe cei din Rusia, care nu își mai doresc o revoluție portocalie în Ucraina și care, prin intermediul mass-media, încearcă să descrie un scenariu despre cum se vor desfășura lucrurile după alegerile parlamentare din 28 octombrie 2012.
Cotidianul rusesc „Nezavisimaia Gazeta”, a publicat un articol intitulat „Naţionaliştii ucraineni se pregătesc de revoluţie”. Potrivit sursei, deşi diferite platforme ideologice nu le-au permis să se unească în perioada de campanie, după desfăşurarea alegerilor opozanţii ucraineni vor avea un obiectiv comun – înlăturarea de la putere a echipei preşedintelui Viktor Ianukovici.
Faptul că trei forţe politice din opoziţie discută despre formarea unei alianţe după alegerile legislative a fost anunţat şi de către liderul partidului naţionalist „Svoboda”, Oleg Tiagnibok, în timpul congresului de la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit acestuia, în viitoarea coaliţie, în afară de „Svoboda”, vor mai intra partidul „UDAR” al pugilistului Vitali Kliciko şi „Opoziţia Unită”, formată iniţial din partidul „Batkivşcina” al fostului premier Iulia Timoşenko şi „Frontul Schimbărilor” al lui Arseni Iaţeniuk. La Congresul partidului „Svoboda” au fost făcute publice şi priorităţile opoziţiei în noul parlament, printre acestea numărându-se adoptarea legii privind procedura de suspendare a preşedintelui ţării, eliberarea deţinuţilor politici, printre care Iulia Timoşenko şi membri ai guvernului său, anularea imunităţii parlamentare şi prezidenţiale şi a noii legi privind limbile minoritare şi regionale, care sporeşte drepturile limbilor vorbite de minorităţi.
„Nezavisimaia Gazeta” scrie că naţionaliştii ucraineni din formaţiunea politică „Svoboda” au anunţat că sunt gata să pună în aplicare diverse scenarii. „Alegerile parlamentare reprezintă bătălia noastră, dar nu trebuie să uităm că există şi o altă cale – de a fi gata oricând pentru revoluţie, pentru dreptate naţională şi socială”, a declarat şeful partidului „Svoboda”, Oleg Tiagnibok.

Miscari de strada

Analiștii ruși nu exclud că, în cazul în care nu va fi de acord cu rezultatul viitoarelor alegeri, opoziţia din Ucraina va încerca să scoată oamenii în stradă. Adepții acestei idei fac trimitere la datele unui sondaj recent realizat de Institutul Internaţional de Sociologie Kiev, care arată că 76% dintre ucraineni sunt nemulţumiţi de situaţia economică din Ucraina, 63% – de situaţia politică, 51% – de situaţia culturală şi 43% – de politica Ucrainei pe arena internaţională. „Dezamăgirea faţă de acţiunile actualei guvernări ucrainene poate duce la o revoluţie, dar numai în cazul în care opoziţia va fi unită cu adevărat, iar liderii săi vor acţiona coherent”, consideră experţii.
Potrivit ultimelor sondaje, în viitorul Parlament ucrainean vor intra Partidul Regiunilor, partidul „UDAR”, Opoziţia Unită şi Partidul Comunist. Vicepremierul Serghei Tighipko, vice-președinte al Partidului Regiunilor, este sigur că formațiunea sa este în stare să obțină majoritatea în Rada Supremă de legislatura a 7-a. Referindu-se la decizia formațiunii „UDAR” de a-i retrage pe unii candidați la funcția de deputați din unele circumscripții în favoarea celor înaintați de blocul electoral “Batkivșcina”, Tighipco a menționat că vede “o tabără portocalie, divizată în două”. “faptul că ei s-au înțeles este treaba lor. Eu consider radicală decizia„UDAR” de a retrage unele nume sonore”, a mai spus Tighipko.
Între timp, presa de la Kiev a scris că noua legislatură a Radei Supreme trebuie să se întrunească în prima sa ședință pe 17 decembrie 2012.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *