Premierul Victor Ponta merge la Chisinau pentru a oficializa constructia gazodoctul Ungheni-Iasi

, , , , ,
 

ponta-leanca-74964-e1373436852543

Seful Executivului de la Bucuresti Victor Ponta se va afla luni si marti, in Republica Moldova, vizita fiind prilejuita de inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi – Ungheni. La eveniment va lua parte si comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger. Ponta va avea, in cadrul acestei vizite, discutii bilaterale cu omologul sau, Iurie Leanca, alaturi de care va participa si la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi – Ungheni. El a precizat ca vizita oficiala pe care o va efectua la Chisinau, la inceputul saptamanii viitoare, va reprezenta un mesaj foarte clar de sprijin al Romaniei fata de Republica Moldova, o dovada a relatiei foarte bune la acest moment intre cele doua guverne. Lansarea lucrarilor de executie a gazoductului Iasi – Ungheni are loc intr-o zi cu semnificatie simbolica pentru Republica Moldova – Ziua Independentei. Momentul reprezinta punerea efectiva in practica a Declaratiei comune privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice, semnate la nivel de prim-ministri, la 17 iulie 2012, sustine Guvernul. ”Gazoductul Iasi – Ungheni probeaza concret ca Parteneriatul Strategic stabilit in 2010 intre Romania si R. Moldova are efecte imediate si durabile pentru dezvoltarea economica si pentru cetatenii celor doua state. Proiectul gazoductului reconfirma si rolul Romaniei de partener crucial al Republicii Moldova in efortul integrarii europene, inclusiv sub raportul racordarii efective, fizice, la spatiul european”, informeaza Executivul. Victor Ponta va participa si la Forumul Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, care cuprinde 2 judete din Romania (Iasi si Vaslui) si 23 de raioane din Republica Moldova. Reprezentantii Cabinetului, care se vor afla alaturi de primul-ministru in Republica Moldova, vor avea discutii bilaterale cu omologii lor pe domenii de interes, precum Energia, Educatia sau Sanatate, pe teme cum ar fi interconectarile retelelor de energie, bursele acordate studentilor moldoveni sau perspectiva infiintarii unui serviciu de tip SMURD. ”Relatia dintre Romania si Republica Moldova cunoaste astazi un nivel fara precedent. Avem un dialog politic extrem de dens si activ si o abordare deschisa, orientata spre rezultate, a cooperarii concrete. Guvernul Romaniei sprijina Republica Moldova pentru indeplinirea angajamentelor Chisinaului fata de UE si, pe un plan mai larg, pentru racordarea deplina a Republicii Moldova la agenda europeana”, precizeaza Biroul de presa al Executivului.

TVR ar putea deschide un studio in Republica Moldova

Pe agenda discutiilor dintre reprezentanții celor doua guverne se va afla si subiectul TVR. Ponta a declarat pentru Mediafax ca unul dintre cele mai importante puncte pe agenda discutiilor cu autoritatile din Republica Moldova, pregatita pentru vizita pe care o va efectua la Chisinau saptamana viitoare, este redeschiderea studioului TVR in tara vecina. “Este vorba de redeschiderea televiziunii publice romanesti, a emisiei. TVR 1 a avut un studiou la Chisinau care s-a inchis in perioada in care Partidul Comunist a fost la putere, iar acum acesta este unul dintre punctele cele mai importante pe ordinea de zi, pentru a redeschide trasmisia efectiva a TVR la Chisinau”, a spus Ponta. Din delegatia care il va insoti pe premier la Chisinau mai fac parte vice-premierul Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice; Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale; Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei; Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale; Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie; Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Sanatatii; Bogdan Aurescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe; Mihai Albulescu, secretar de stat la Ministerul Economiei si Mihnea Constantinescu, ambasador cu insarcinari speciale.

1 răspunde
  1. Dan
    Dan says:

    De abia astept rezultatele acestei vizite cu atâti ministrii acolo sa vedem va doare burta ca sā începeti Unirea românilor amārîti pe care toata Europa,Usa si chiar altii o asteapta cu sufletul la gura -māi oameni buni sînteti în sec.xxI,ce va speriati atâta de nu terminati lucrarea asta odata a Unirii !,sau vreti alte popoare sa faca asta în locul vostru,sînteti oameni maturi în toata firea semnati si Uniti-va.Isus cu noi Amin.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *