Premierul sarb promite ca va acorda drepturi daca „vlahii” se vor declara romani

, , , ,
 

Romani Valea Timocului sm2

Presati din ce in ce mai mult de la Bucuresti si Bruxelles, oficialii de la Belgrad promite drepturi pentru romanii timoceni, catalogati de sarbi drept „vlahi”. „Vlahii care se declara romani se vor bucura de aceleasi drepturi ca romanii (din Serbia, n.r.), dar nimeni nu ii poate forta pe vlahi sa se declare romani daca ei doresc sa se declare vlahi”, a declarat sambata premierul sarb Ivica Dacic, relateaza Tanjug. In cadrul unei vizite la Petrovac na Mlavi (Piatra Mlavei, oras din estul Serbiei), unde a participat la evenimentele organizate cu prilejul Zilei orasului, Dacic a spus ca nimanui in Serbia nu ii este negat dreptul de a-si declara etnia pe care o alege si de aceea vlahii care traiesc in tara sa, se pot declara membri ai comunitatii nationale romane sau pur si simplu vlahi. Premierul sarb, care este si lider al Partidului Socialist din Serbia (SPS), a afirmat ca a discutat recent acest subiect cu presedintele roman Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta, intrucat o parte din publicul politic romanesc considera ca vlahii si romanii sunt acelasi lucru.

Drepturi doar sub presiunea Bruxelles-ului

Dreptul oamenilor de a-si declara orice identitate doresc reprezinta fundamentul democratiei si al drepturilor omului in intreaga lume, a mentionat Ivica Dacic, adaugand ca nimeni nu a avut probleme in Serbia din acest motiv. ‘Vrem egalitate pentru sarbi, vlahi si romani, precum si toti ceilalti care locuiesc in Republica Serbia’, a incheiat premierul sarb. In paralel, duminica a sosit in Valea Timocului o delegatie de parlamentari si europarlamentari romani care au mers in sanul comunitatii romanesti de la Negotin. Acestia le-au promis romanilor din estul Serbiei ca se vor asigura ca in viitorul foarte apropiat sa beneficieze de drepturile de baza – scoala, biserica, presa – asa cum se intampla cu romanii din Voivodina.

4 raspunsuri
 1. doru
  doru says:

  interpretari peste interpretari.. munteni, moldoveni, ardeleni, banateni.. de ce nu si vlahi.. tot romani sunt (daca vor)! Si Romania trebuie sa-i incurajeze sa se considere romani, chiar daca au trait si o alta istorie.. (moldovenii nostri de prin Spania cum vor fi tratati peste cateva generatii? sau cum se vor considera ei?)

  Răspunde
 2. George Ardelean
  George Ardelean says:

  Probleme exista dar si cetatenii care se dclara vlahidaca sant intrebati care eslimba lor o sa primesti raspuns ca ei vorbesc rumuniesce,pentru sarbi asta nu valoreaza ei considera ca vlahii sant popor aparte.Noua ne este clar ca sant romani ca si altii dar ca limba care o vorbesc nu a suferit scimbari ea este asa cum s-a vorbit secole in urma.Nu a evoluat sa cum a evoluat romana deoarece nu aveau scoli in limba materna.Serbia se joaca cu focul vor sa introduca limba vlaha cu alfabetul compus de ginecologi si alte meserii nu de lingvisti,alfabetul are caractere cirilice.Romania trebuie sa-i avertizeze ca asta ce vreau ei nu o sa mearga si ca o sa se opuna la aderarea Serbiei la UE.Biserica sarba sa nu mai faca represalii si preotii ortodoxi romani sa nu mai fie anchetati de politie.

  Răspunde
 3. bogdi
  bogdi says:

  Fara sa vrea, guvernul sarb ii ajuta pe romani obligandu-i sa se uneasca. Luptele tampite dintre romanii din Voivodina si cei din V. Timocului duc la deteriorarea imaginii comunitatii romanesti. Premierul sarb a aruncat pastila stiind ca romanii/vlahii nu se vor uni pentru ca nu sunt in stare de asa ceva. Romanii sunt printre putinele populatii minoritare din diverse tari europene sau transatlantice care nu se unesc intr-o comunitate si se mananca intre ei.

  Răspunde
 4. Romulus Roman
  Romulus Roman says:

  Nu trebuie sa ai cine stie ce cunostinte de drept international ca sa întelegi faptul ca sârbii chiar daca nu actioneaza în spiritul valorilor europene (tot mai greu înteles si aplicat chiar de catre cei desemnati sa le apere !), pretentia lor este totusi logica.
  O etnie de sine statatoare, cu radacini istorice puternice, poate oricând sa emita pretentii de autodeterminare obtinând fie o autonomie teritoriala si chiar, de ce nu, independenta (vezi exempluk elocvent al Republicii Moldova !).
  Recunosterea apartenentei lor la un stat independent si recunoscut ca România le limiteaza drastic aceste posibile pretentii, mai ales ca România nu doar are tratate semnate de renuntare la pretentii teritoriale ci are acorduri bilaterale si o strânsa relatie,speciala, cu Serbia astfel ca o declarare a vlahilor ca sunt români este pt. sârbi o garantie ca nu vor avea pericolul unei noi enclave de tip Kosovo.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *