Premierul rus Vladimir Putin le-a vorbit joi rusilor despre starea natiunii

, ,
 

putin.460Seful Guvernului de la Moscova, Vladimir Putin, a tinut si in acest an sa interactioneze cu cetatenii Federatiei Ruse pe cele mai importante subiecte socio-economice. Nu mai putin de 1.600.000 de solicitari i-au fost adresate si in 2009 lui Putin in special legate de perspectivele economice ale Rusiei de a depasi criza financiara care a afectat destul de serios toate ramurile econimiei si societatii ruse. Printre cei mai activi interlocutori ai premierul s-au numarat locuitorii Moscovei, urmati de cei din regiunea Rostov pe Don, tinutul Krasnodar, cei din Sankt-Petersburg dar si cei din zona Sverdlovsk. Intrebarile s-au axat in special pe domeniile constructiei de locuinte, al serviciilor comunale, ale retriburii muncii, sanatatii si economiei. Traditia acest dialog interactiv, care se afla deja in cel de al optulea an al existentei sale, a fost initiata de Vladimir Putin pe vremea cand acesta detinea functia de presedinte si chiar si dupa venirea actualui lider rus, Dmitri Medvedev, Putin si-a pastrat aceasta prerogativa. In debutul dialogului televizat de toate canalele de presa rusesti, Vladimir Putin a facut apel joi la o reactie „mai ferma” impotriva terorismului, dupa atentatul care a curmat viata a cel putin 27 de persoane aflate la bordul trenului Nevski Express.
„Este necesar sa reactionam cu mai multa fermitate impotriva criminalilor” care comit astfel de atentate – a declarat premierul rus in cadrul sesiunii anuale de intrebari-raspunsuri. Prima intrebare din cadrul acestei sesiuni a vizat pericolul terorismului in Rusia, in contextul in care vinerea trecuta o explozie a vizat trenul expres ce face legatura dintre Moscova si Sankt-Petersburg, atentatul fiind revendicat de catre gherila separatista cecena. Putin, care s-a remarcat prin discretie in urma deraierii trenului expres, a cerut cetatenilor tarii sa dea dovada de mai multa prudenta si sa alerteze fortele de ordine in cazul observarii unor actiuni suspecte.
„Amenintarile exista, dar putem fi mai eficienti (…) Este necesar ca societatea, fiecare cetatean in parte sa constientizeze aceste amenintari si sa desfasuram o activitate mai larga de preventie”, a spus seful executivului rus, recunoscand ca este foarte dificil de prevenit astfel de acte, in particular cand acestea vizeaza infrastructura. „Dar putem actiona avertizand fortele de ordine!” – si-a indemnat premierul rus conationalii la vigilenta. Atentatul comis vineri seara a fost revendicat de seful rebelilor islamisti Doku Umarov, insa unii experti rusi pun la indoiala implicarea acestuia in explozia ce a dus la deraierea trenului Nevski Express. Pericolul este inca la cote foarte inalte”, a afirmat Putin, citat de Ria Novosti. Putin a mai spus ca nu mai putin de 1,4 milioane de oameni (1% din populatia totala a Rusiei) lucreaza pentru Ministerul de Interne si ca acestia fac tot ce pot pentru prevenirea unor astfel de incidente.

Criza atenuata

Premirul rus a apreciat joi ca Rusia a depasit deja apogeul crizei si se afla pe o directie ascendenta in ceea ce priveste noile previziuni economice. „Putem spune cu o doza mare de incredere ca apogeul crizei a ramas in urma”, a afirmat seful executivului rus. Putin a recunoscut ca 2009 a fost cel mai dificil an din ultimul deceniu nu doar pentru Rusia, ci si pentru economia mondiala. In acelasi timp, desi anterior se prognoza o scadere a PIB-ului in 2009 cu 10%, in realitate acest indice se va situa catre sfarsitul anului in limitele a 8,5%-8,7%, a indicat primul ministru rus, constatand o scadere a productiei industriale pe anul acesta de 13%. „Insa in domeniile pe care statul le considera drept sfera sa de responsabilitate directa putem remarca o situatie acceptabila”, a insistat el, dand ca exemplu complexul militar-industrial, unde anul acesta se va inregistra o crestere de 3,7%. Rusia a resimtit in mod dramatic criza economica si financiara mondiala, in special din cauza scaderii cursului mondial la hidrocarburi, care reprezinta 60% din exporturile rusesti. Putin le-a mai vorbit rusilor despre reforma energetica pe care o pregateste si care ar trebui sa ofere Rusiei o crestere cu 10.000 de megawati a capacitatii energetice in urmatorii doi ani de zile. Vivazi de energia nucleara, premierul rus a declarat ca daca in perioada Uniunii Sovietice existau circa 35-38 de reactoare nucleare, in urmatorii 10 ani, Executivul rus si-a propus construirea a altor 30-32 de astfel de structuri si ca exista fonduri pentru realizarea acestui obiectiv. Ramand in acelasi registru al economiei, Putin nu a uitat nici de oligarhii rusi cu care se razboieste aratandu-si dispretul vizavi de modul ostantativ de viata pe care acestia il afiseaza prin Occident si despre modul cum acestia isi cheltuiesc averile dobandite artificial pe spatele economiei ruse prin intermediul unor manevre financiare de anvergura.

Prezidentiabil din 2012

In ceea ce priveste activitatea sa politica, Putin a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa se prezinte in cadrul alegerilor prezidentiale din 2012. „Voi reflecta. Am inca timp pentru aceasta”, a afirmat Vladimir Putin, raspunzand unei intrebari legate de posibila sa participare la viitoarele alegeri prezidentiale de peste trei ani din Rusia. „Deciziile asupra campaniei electorale din 2012 vor fi luate in functie de dezvoltarea situatiei economice si sociale”, a adaugat Vladimir Putin, potrivit agentiilor de presa ruse.

Acuze inspre Washington

SUA au fost criticate joi de catre Putin cum ca obstructioneaza, din motive necunoscute, aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). „Aderarea tarii noastre la OMC ramane un obiectiv strategic, dar avem impresia ca, din motive necunoscute de noi, unele tari, intre care si SUA, ridica piedici in calea integrarii Rusiei in aceasta organizatie”, a spus mai spus Putin. Seful executivului de la Moscova si-a exprimat surprinderea in legatura cu faptul ca SUA nu au anulat nici pana in prezent amendamentul Jackson-Vanik, adoptat inca in perioada razboiului rece si care limiteaza relatiile cu Rusia. „Astazi nu mai exista niciun fel de restrictii si nici Uniunea Sovietica numai exista. Insa acest amendament a fost conservat. Este clar ca avem de face cu un anacronism, de care se folosesc reprezentanti ai diferitor grupuri de interese din SUA in scopurile lor meschine”, a completat Putin.

Rezonanta cu Stalin

In alta ordine de idei, Putin a apreciat ca incorecta analizarea perioadei staliniste, recunoscand insa ca au existat represiuni in acea epoca si ca acestea sunt inacceptabile. „Orice eveniment istoric trebuie analizat in ansamblu. Tara s-a transformat in acea perioada dintr-una agrara intr-una industriala. Este adevarat ca taranimea nu a mai ramas”, a spus Putin, citat de Ria Novosti. Calificand intrebarea drept „o capcana”, el a adaugat ca, in epoca Stalin, Rusia a castigat Marele Razboi pentru Apararea Patriei (Cel de-al doilea razboi mondial -n.red.) si ca „nimeni nu poate arunca cu piatra in aceea care au organizat aceasta victorie”. Vladimir Putin a recunoscut insa ca in perioada stalinista au fost represiuni si ca acestea nu pot fi acceptate. „Represiuni au fost si este inacceptabil. A fost un cult al personalitatii, au fost crime impotriva propriului popor. Toate acestea sunt un fapt”, a mai declarat oficialul moscovit.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *