Premierul oligarh al Georgiei şi-a desemnat moştenitorul

, , , , ,
 
Noul premier georgian, Irakli Garibashvili, un apropiat al oligarhului Bidzina Ivanishvili

Noul premier georgian, Irakli Garibashvili, un apropiat al oligarhului Bidzina Ivanishvili

Noul președinte al Georgiei, Giorgi Margvelașvili, a aprobat, în mod oficial candidatura lui Iraklii Garibașvili la funcția de prim-ministru al fostei republici sovietice, relatează serviciul de presă al președintelui georgian, citat de agenţia de presă KARADENIZ PRESS. Garibașvili îl va înlocui în funcția de premier pe liderul partidului „Visul gerogian”, miliardarul Bidzina Ivanișvili, care și-a anunțat anterior demisia. Garibașvili a prezentat deje parlamentului de la Tbilisi spre aprobare lista noului cabinet de miniștri, care nu va suferi schimbări semnificative faţă de guvernul condus de predecesorul său.
Noul premier va fi ales în curând și în funcția de președinte a „Visului Georgian”, acesta fiind unul din fondatorii partidului. Conform mass-media gerorgiana, această decizie va fi adoptată la congresul partidului care va avea loc în data de 24 noiembrie 2013.

Numire controversată

Contestatarii noului premier au atras atenţia că Iraklii Garibașvili, născut în iunie 1982, a ocupat, în perioada 2004-2012, diferite funcții de conducere în cadrul companiei Cartu Group, care este deţinută de fostul premier, oligarhul Ivanișvili. În guvernul predecesorului său (începând cu octombrie 2012), Garibașvili a ocupat funcția de ministru de interne.
Garibașvili a fost înaintat la funcția de premier pe 2 noiembrie. Prezentându-l pe succesorul său (fost ministru de Interne), Ivanișvili l-a descris ca pe o „persoană practică, care datorită muncii de zi cu zi, a reușit în decurs de un an să creeze în stat o poliție la standard european”.
Analiştii politici de la Tbilisi au atribuit ascensiunea meteorică a noului premier tenacităţii arătate de acesta în calitate de ministru de Interne, în timpul mandatului său fiind arestaţi mai mulţi lideri ai fostei guvernări, considerati apropiati ai fostului presedinte Mihail Saakasvilli. Sursele citate au precizat că Iraclii Garibașvili a fost răsplătit de către miliardarul Bidzina Ivanișvili cu funcţia de premier al Georgiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *