Premierul israelian Netanyahu vine în august la București. Statul Israel, putere diplomatică în bazinul Mării Negre. Moscova, Kiev, Baku și Tbilisi-escale obișnuite ale diplomaților de la Ierusalim

de | iun. 21, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Marea Neagra, România, Știri, Ucraina, Ucraina, UE, UE | 0 comentarii

Primul ministru israelian Benyamin Netanyahu va efectua o vizită oficială în România în data de 8 august 2018, relatează agenția Anima News, preluată de KARADENIZ PRESS. Sursa citată menționează că membrii guvernului de la Ierusalim vor efectua o vizită la București, unde va avea loc a treia ședință de guvern comună Israel-România. Expediția diplomatică israeliană […]
Bazinul Mării Negre, spațiu de manevră al diplomației de la Ierusalim
București, escala diplomatică din august a premierului Netanyahu

București, escala diplomatică din august a premierului Netanyahu

Primul ministru israelian Benyamin Netanyahu va efectua o vizită oficială în România în data de 8 august 2018, relatează agenția Anima News, preluată de KARADENIZ PRESS. Sursa citată menționează că membrii guvernului de la Ierusalim vor efectua o vizită la București, unde va avea loc a treia ședință de guvern comună Israel-România. Expediția diplomatică israeliană în capitala României vine pe fondul intensificării contactelor diplomatice dintre Israel și statele din bazinul Mării Negre. În ultimele luni premierul Netanyahu a efectuat multiple vizite în acest areal geografic, inclusiv în Federația Rusă, iar recent autoritățile de la Kiev au anunțat organizarea unei vizite a acestuia în fosta republică sovietică.

Acorduri importante

Conform surselor menționate anterior, cu această ocazie se vor semna acorduri importante între cele două state, negociate anterior de oficialii de la Ierusalim și București. Valoarea totală a acestor acorduri nu a fost făcută publică, dar surse politice de la București, consultate de KARADENIZ PRESS, au estimat că noile acorduri vor relansa colaborarea economică dintre cele două părți.

Posibilitatea unei întâlniri la nivel înalt româno-israeliană la București a fost anunțată pentru prima dată în luna mai de către Yarin Levin, ministrul israelian al Turismului, care, aflat atunci în vizită la București, a declarat următoarele într-un interviu acordat televiziunii de stat, TVR, citată de Anima News. ”Cred că ceea ce ar trebui să facem anul acesta pentru a celebra cei 70 de ani de relaţii diplomatice ar trebui să facem ceea ce numim reuniunea G-G, a celor două guverne, şi cum ultima şedinţă comună a avut loc în Israel în 2014, e rândul nostru să fim cei norocoşi şi să facem reuniunea anul acesta, în România. De altfel, acesta este mesajul cu care mă voi întoarce în Israel, mai ales că vrem să punem la punct o mulţime de cooperări bilaterale pe care vrem să le promovăm. O asemenea şedinţă comună va fi nu doar simbolică, ci în avantajul concret al ambelor ţări” a afirmat Yarin Levin.

Bazinul Mării Negre, spațiu de manevră al diplomației de la Ierusalim

Bazinul Mării Negre, spațiu de manevră al diplomației de la Ierusalim

Ambasada României, la Ierusalim

Reamintim că recent autoritățile de la București au decis mutarea ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim, urmând exemplul SUA și al unor țări latino-americane. Decizia guvernului român a trezit nemulțumirea oficialităților palestiniene, dar și al unor state din UE, pe fondul lipsei unei strategii politice coerente și unitare a blocului comunitar față de această problemă.

Surse politice de la Ierusalim, citate de mass-media regională, au subliniat că oficialii Statului Israel se așteaptă ca numărul statelor care își vor deschide reprezentanțe diplomatice cu rang de ambasadă la Ierusalim să crească în anii următori. Sursele citate au respins orice posibilitatea ca guvernul israelian să renunșe la politica sa de a considera Ierusalimul capitala indivizibilă a statului evreu.

Netanyahu la Kiev

În cursul unei vizite din această săptămână din Israel, ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin, s-a întâlnit la Tel Aviv cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cu care a discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două state. Mass-media israeliană, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS, a precizat că cele părți au convenit ca premierul Benjamin Netanyahu să efectueze o deplasare oficială la Kiev, la invitația omologului său ucrainean. Anterior, Netanyahu a efectuat mai multe vizite în Federația Rusă, ducând la apariția unor zvonuri privind posibila implicare a Israelului în procesul de negocieri privind pacea în Donbass și statul viitor al regiunii.

Interese multiple

În cadrul vizite, ministrul de externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, a avut loc un dialog cu Patriarhul Ierusalimului Teofil III, unde oficialul ucrainean a pledat pentru susținerea efortului inițiat de autoritățile de la Kiev de obținere a tomos-ului de autocefalie (independență) a unei Bisericii ortodoxe ucrainene, separată de jurisdicția Patriarhiei Ortodoxe Ruse.

Interesele economice comune au fost reliefate în marja lucrărilor Comisiei comune israeliano-ucrainene pentru cooperare economică și comerț, cele două părți fiind pregătite să semneze noi documente care să sprijine dezvoltarea relațiilor comerciale.

Mass-media ucraineană precizează că în 2015 între Ucraina și Israel au început negocierile pentru elaborarea si semnarea Acordului de Liber Schimb. În luna martie 2018 primul-ministrul Ucrainei, Volodymyr Groisman, a declarat că părțile au convenit asupra semnării acestui acord.

Arme israeliene pentru Donbass

Surse oficiale de la Kiev au declarat, pentru agenția KARADENIZ PRESS, că Ucraina este interesată de achiziționarea de sisteme de armament israeliene pentru armata fostei republici sovietice. Sursele citate a mai declarat că Ucraina este interesată de achiziționarea de nave militare de luptă din Israel pentru înzestrarea flotei militare ucrainene din Marea Azov, Marea Neagră și fluviul Dunărea.

Partea ucraineană ar mai dori și achiziționarea de sisteme ușoare și grele de armament de artilerie și infanterie, inclusiv pentru folosirea lor în Donbass, în luptele cu separatiștii pro-ruși din Donbass.

Concomitent, partea ucraineană este interesată de lansarea unor parteneriate cu firme israeliene pentru modernizarea echipamentului armatei și aviației ucrainene. Oameni de afaceri din Israel s-au arătat interesați de aceste contracte, estimate la peste 5 miliarde de USD. (Mihai Isac/N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *