Premierul Groisman amenință să arunce în aer scena politică de la Kiev. Asistența internațională pentru Ucraina, pusă în pericol de luptele politice interne

, , ,
 
Moștenirea-Euromaidanului-grav-afectată-de-corupția-actualei-clase-politice-de-la-Kiev

Moștenirea-Euromaidanului-grav-afectată-de-corupția-actualei-clase-politice-de-la-Kiev

Premierul ucrainean, Volodimir Groisman, a ameninţat luni că va demisiona dacă Rada Supremă de Kiev (n.r.: parlamentul unicameral al țării) nu îşi va da acordul în favoarea creării unui tribunal special anticorupţie, care urmează să fie supusă la vot joi, relatează mass-media internațională, citată de agenția KARADENIZ PRESS.
Amenințarea premierului vine pe fondul apropierii alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2019 din fosta republică sovietică, grav afectată de corupția elitei politice. Grosiman este unul dintre posibilii candidați la alegerile prezidențiale, o parte din mass-media de la Kiev lansându-se în speculații cu privire la intențiile sale politice.
Surse guvernamentale de la Kiev au declarat că președintele Petro Poroșenko nu este sigur de faptul că noul pachet legislativ, ducând negocieri cu diferite forțe politice pentru a avea numărul necesar de voturi. Acest demers pare sortit eșecului având în vedere corupția masivă la nivel înalt care afectează Ucraina, în mod special clasa politică și înalții funcționari de stat.

Kiev-ul, în așteptarea asistenței internaționale

Kiev-ul, în așteptarea asistenței internaționale

Condiție obligatorie

Legea pentru crearea unui astfel de tribunal special este una din cerinţele principale pentru primirea de către Ucraina a pachetului de asistenţă financiară de 17,5 miliarde din partea Fondului Monetar Internaţional.
Premierul Groisman a atras atenţia că fără acest ajutor Ucraina riscă destabilizarea. “Eu, ca prim-ministru, am luat o decizie în ceea ce mă priveşte”, a spus Groisman la un briefing de presă, citat de mass-media de la Kiev. “Dacă acest tribunal – corect şi independent – nu va fi creat, înseamnă că voi pierde autoritatea de prim-ministru şi voi demisiona”, a adăugat el. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *