Premierul bulgar condamna actiunile extremiste ale membrilor Ataka asupra musulmanilor

, , ,
 
boiko_borisov 876Premierul bulgar Boiko Borisov si-a condamnat aliatii din Ataka in legatura cu incidentul in care nationalistii au atacat musulmani la o moschee din capitala, relateaza Sofia News Agency. “Nu acesta este modul potrivit de a reactiona. Nu suntem mentorii sau purtatorii de cuvant ai Ataka, ei au propria responsabilitate politica pentru actiunile lor”, a spus Borisov. El nu a exclus posibilitatea unor alegeri generale anticipate la toamna, odata cu cele locale si prezidentiale. Premierul spera ca GERB va avea o majoritate in Parlament datorita parlamentarilor independenti si “simtului ratiunii” membrilor din celelalte forte politice. GERB are 117 parlamentari din totalul de 240, iar Ataka are 21, obtinandu-se astfel o majoritate confortabila.Amenintari ale extremistilor

Volen Siderov, liderul Ataka, a amenintat ca va retrage sustinerea pentru guvern, daca autoritatile nu investigheaza ceea ce el sustine ca ar fi “un cuib al islamistilor” in moscheea din Sofia. Initial, premierul si GERB au denuntat protestul de vineri, ulterior au incercat sa minimalizeze incidentele. Sustinatorii partidului bulgar de extrema-dreapta Ataka i-au atacat vinerea trecuta pe musulmani in timpul rugaciunii de la moschee. Nationalistii au organizat un protest in fata unei moschei din Sofia, sustinand ca difuzoarele care cheama musulmanii la rugaciune se aud mult prea tare. in timp ce unul dintre protestatari incerca sa scoata un covoras de rugaciune din fata moscheii, tensiunea a escaladat si a inceput un conflict intre cele doua grupuri. Sustinatorii Ataka au inceput sa strige “Turci, plecati!” si sa arunce cu oua.

Ankara reactioneaza

Turcia a condamnat in cei mai duri termeni atacurile rasiste vizand musulmanii care se rugau vineri la o moschee din capitala bulgara Sofia, a anuntat Ministerul de Externe de la Ankara intr-un comunicat. MAE turc a subliniat ca aproape 700.000 de etnici turci locuiesc in Bulgaria si le cere autoritatilor de la Sofia sa ii pedepseasca rapid pe cei vinovati pentru violente. Ankara a afirmat si ca atacul reprezinta o incalcare a unuia dintre drepturile de baza ale omului. Sustinatori ai partidului de extrema-dreapta Ataka au atacat vineri musulmanii care se rugau la moscheea Bania Basi, din sofia. Potrivit Turciei, incidentul este o noua dovada a politicilor rasiste si antiturce ale Ataka.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *