Premierul Binali Yildirim: „starea de urgenţă se va încheia”. Erdogan își consolidează puterea.

, , , ,
 
Premierul turc în exercițiu Binali Yıldırim anunță posibila ridicare a situației de urgență

Premierul turc în exercițiu Binali Yıldırim anunță posibila ridicare a situației de urgență

Starea de urgenţă din Turcia ar putea fi ridicată înainte de 19 iulie, data la care urmează să expire, a declarat premierul turc în exerciţiu, Binali Yildirim, relatează mass-media internațională, citată de KARADENIZ PRESS. „Presupun că guvernul va fi anunţat luni, cabinetul va începe activitatea şi starea de urgenţă se va încheia”, a declarat Yildirim pentru agenţia de ştiri Anadolu. „Probabil vom emite ultimul nostru decret mâine şi vor exista măsuri pentru a evita slăbiciunile în lupta împotriva terorismului după ridicarea stării de urgenţă”, a adăugat el.

Măsură controversată

Starea de urgenţă a fost impusă în Turcia după tentativa de puci eşuată din 2016 şi a fost prelungită de mai multe ori, urmând să expire pe 19 iulie anul acesta. În timpul stării de urgenţă, circa 150.000 de persoane au fost îndepărtate din funcţii publice şi din armată.

Yildirim a făcut de asemenea o comparaţie cu starea de urgenţă din Franţa, instituită după atacurile teroriste din Paris din 2015. Înainte de expirarea stării de urgenţă în noiembrie 2017, guvernul francez a transpus o serie de puteri extraordinare în legi. „Vom face şi noi asta dacă va fi nevoie”, a mai declarat Yildirim.

Puteri consolidate

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că nu va extinde starea de urgenţă după alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 24 iunie, pe care le-a câștigat, inaugurând o nouă etapă în istoria constituțională turcă.

Turcia a emis miercuri un decret privind transferul de puteri către preşedinte, în conformitate cu măsura de trecere a ţării către un sistem prezidenţial executiv, ca urmare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc luna trecută, câştigate categoric de Recep Tayyip Erdogan şi partidul său.

Decretul, apărut în Monitorul Oficial al ţării, aduce schimbări în legi ce datează din perioada 1924-2017, modificând referirile la premier şi la cabinetul de miniştri, la preşedinte şi la biroul prezidenţial. Astfel, biroul premierului va fi desfiinţat şi Erdogan va putea să formeze şi să reglementeze funcţionarea ministerelor, şi să demită funcţionari civili, fără vreo aprobare din partea parlamentului. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *