Pregătit pentru premier

, , , ,
 
Mikhail Saakasvili vaneaza postul de premier al Ucrainei

Mikhail Saakasvili vaneaza postul de premier al Ucrainei

La sfârşitul anului 2015 câteva evenimente ar putea influenţa în mod considerabil situaţia din Ucraina care rămâne puţin stabilă. Ar trebui să subliniem, în primul rând, cele întâmplate la Kiev în jurul guvernatorului regiunii Odesa şi fostului preşedinte al Georgiei Miheil Saakaşvili.
General cunoscută a devenit bătaia între Saakaşvili şi actualul ministru al internelor din Ucraina, Arsen Avakov (armean după naţionalitate) pe 14 decembrie. După ce cei doi caucazieni au avut o discuţie aprinsă, Avakov a vărsat un pahar cu apă în georgianul însoţit cu o frază în rusă: „Cară-te din ţara mea!” Situaţia a fost comentată pe larg, chiar cu participarea preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin care a comentat că e de râs să vezi cum un armean şi un georgian în limba rusă discută asupra faptului cine este un ucrainean mai mare. „Mă bucură că vorbesc în rusă”, – a rezumat Putin care şi el are o atitudine învechită şi nu tocmai prietenoasă faţă de ex-preşedinte georgian. Ar fi de adăugat că întâmplarea a avut loc la Consiliul naţional pentru reforme condus chiar de preşedinte Petro Poroşenko şi prim-ministru Arseniy Yatseniuk. Amândoi au vorbit şi ei în rusă. Atitudinea politicienilor faţă de limba ucraineană o vom mai discuta, dar nu aici. La încheierea scandalului s-a pronunţat şi premierul, chemându-l pe Saakaşvili să părăsească Ucraina şi numindu-l clown politic.

Saakasvili contra-ataca

Cauza a fost una şi aceeaşi – Saakaşvili i-a învinuit pe majoritatea politicienilor din guvern şi parlament în corupţie de cel mai înalt nivel, şi a propus Parchetului General să verifice probele acesteia demonstrate de el. Ei, reacţia miniştrilor era de aşteptat, nu?
După conflict, pe 23 decembrie, Saakaşvili a organizat la Kiev Forul naţional anti-corupţie. A fost deja forul doi, după Odesa, – dar trebuie să mai intre pe listă cel puţin cinci oraşe mari din ţară. Obiectivul lui a fost „să vorbesc direct cu societate civilă despre lucrurile discutate la Consiliul pentru reforme”… Seamănă a începutul unei campanii politice.
S-au adunat reprezentanţii platformei democratice din Blocul lui Petro Poroşentko, din Samopomich, activişti din societate civilă.
Grupul politicienilor în jurul lui Saakaşvili devine din ce în ce mai clar. În primul rând se numără printre ele „cardinalul cenuşiu”, consilierul georgianului Saşa Borovik, fostul vice-ministru al economiei. Sunt zvonuri şi zvonuri că este legat cu reprezentanţii Statelor Unite, fiind o legătură directă între SUA şi politicienii din Kiev. În afară de el sunt de numit reprezentanţii platformei liberale a fracţiunii Blocului Poroşenko – Serhiy Leshchenko şi Svitlana Zalişciuk, şefii partidelor Alianţa Democrată Vasyl Hatsko şi Forţa Oamenilor Oleksandr Solontai. Astfel, forul a fost organizat de reprezentanţii tinerei generaţii a politicienilor ucraineni. În culoare se vorbea despre crearea unui partid nou, de dreaptă, şi cu finanţare deschisă şi publică. Au participat foarte mulţi politicieni actuali cu imagine de reformatori, din diverse partide şi chiar din trecut, – adică încă din timpurile lui Kucima şi Ianukovici.

Coruptia, boala strategica

„Avem deja aproape o sută de deputaţi care ne susţin în Parlament, care îl susţin pe Saakaşvili”, – a declarat Borovik. Dar a subliniat că toţi dintre ei sunt parea echipei lui Petro Poroşenko. Acesta a salutat şi el participanţii adunării.
Fostul şef al Serviciul Securităţii Valentyn Nalyvaichenko a învinuit în corupţie nu doar guvernul, dar şi înconjurarea preşedintelui. A declarat că aceasta „doar în anul 2015 au furat la stat cincisprezece miliarde de dolari”. În primul rând este vorbă de protege-ul preşedintelui, omul de afaceri Ihor Kononenko.
Cunoscutul ziarist ucrainean pe filiera anti-corupţie Serhiy Leshchenko s-a alăturat şi el mişcării. „Vă invit pentru unire în toate locurile posibile, – Ucraina este pe locul doi în lume în ceea ce priveşte corupţia. Iar obiectivul nostru este să creăm un mediu toxic pentru corupţionari aici”.
Dacă nu au fost de ajuns georgienii, s-au văzut pe for şi reprezentanţii opoziţiei ruseşti. Este o tradiţie proastă în Ucraina, cauzată de complex puternic de inferioritate, – să-i invite oriunde pe ruşi. Reprezentantul a fost businessman-ul Evgeniy Chichvarkin, care a citit scrisoare de salut din partea „barinului”, a liderului opoziţiei Mihail Hodorkovski. Acesta este sigur că Saakaşvili va deveni cu siguranţă premier.

Un nou Maidan?

Saakaşvili a participat la adunare în poziţia liderului clar, care singurul se bate împotriva hidrei corupţiei ucrainene. „Mai mult de 80% de ucraineni, inclusiv şi noi înşine, credem că corupţia este principalul obstacol pe calea binestării ucrainene. Invităm pe toţi conaţionalii noştri să ne unim pentru a lupta împotriva acestui rău”, – a declarat Saakaşvili. „Politicienii au făcut din Ucraina o vacă cu lapte. Cu toate că vaca a murit demult, ei nu se mai pot opri. Guvernul continuă să folosească schemele corupte. N-a fost niciodată aşa de rău, nici cu Kucima, nici cu „portocalii”, nici cu Ianukovici. Niciodată! Un sfert de secol dăinuie această jefuire a Ucrainei de care suntem martori. Acum 24 de ani Ucraina şi Polonia au fost pe acelaşi nivel. Şi unde-i acuma Polonia? Da Ucraina? De ce? Din cauza corupţiei. Activele ţării se tot reduc, dar pasivele cresc. Avem un statistic extrem de trist.”
A şi declarat despre crearea unei „Mişcări pentru curăţare”, subliniind însă că aceasta nu va fi partid politic, ci doar un for non-guvernamental. „Mişcării i se poate alătura oricine vrea”, – spun organizatorii. Iar liderul „MPC” declară în mod direct: „Este începutul unui Maidan. Unui Maidan nou.”

Yatseniuk, adevarata miza

Chiar înaintea evenimentului ziariştii se întrebau dacă preşedintele Poroşenko l-a „binecuvântat” pe Saakaşvili pentru asemenea iniţiativă anti-Yatseniuk. Sau dacă Saakaşvili încearcă să intre în mod absolut independent în politica ucraineană.
Se vede că deocamdată sarcina principală a organizatorilor este de a găsi deputaţi loiali pentru mişcare pentru ca să participe împreună cu ei la alegeri antici dacă acestea vor avea loc. Pentru că nu prea are sens să aduni o mişcare de mii de oameni fără să organizezi activitatea politică. Au declarat şi „saakaşviliştii” că lupta împotriva corupţiei este posibilă doar ca proces politic. Majoritatea politicienilor deocamdată monitorizează mişcarea georgianului, fără să aibă o încredere în aceasta. Pentru că nu sunt siguri că ex-preşedinte va rămâne fidel anti-corupţiei şi nu o va părăsi pentru un loc bun pe lista lui Poroşenko în parlament.
Care este viitorul politic al lui Saakaşvili? Să nu uităm că la sfârşitul lunii decembrie trebuia să aibă loc raportul guvernului în parlamentul ucrainean. Însă, cu toate că majoritatea deputaţilor a fost împotriva premierului Arseniy Yatseniuk, cerându-i demisia, raportul nu a avut loc. După aceea, s-au bătut Saakaşvili şi Avakov, iar primele luni ale anului ar putea aduce surprize şi surprize. Cu siguranţă, Saakaşvili este acum cel mai popular politician din Ucraina, iar Yatseniuk – cel mai puţin popular. Şi nu ar fi deloc rău pentru Poroşenko să facă o mică modificare, chiar şi cu preţul alegerilor anticipate.
Mai este o explicaţie. Saakaşvili nu are voie să participe la alegeri prezidenţiale, pentru că preşedintele ţării trebuie să trăiască aici cel puţin zece ani. Iar pentru a fi deputatul parlamentului, timp de reşedinţă este de 5 ani. Iar Saakaşvili are unul singur. Însă, pentru funcţie de prim-ministru, nu există niciun fel de limitări…

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.