PPE și ALDE cer CE să oprească finanțarea pentru R. Moldova

, ,
 

PPE și ALDE  au emis, miercuri, o declarație comună în care critică deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice din Republica Moldova.Cu o deosebită îngrijorare, ALDE și PPE continuă să observe deteriorarea statului de drept și a standardelor europene în Republica Moldova. În loc ca țara să avanseze și poporul să prospere, Partidul Democrat (PDM), împreună cu socialiștii (PSRM), conduși de liderul lor Plahotniuc, au ales să întărească autocrația”, se arată în declarația comună menționată.

„În ultimele luni, alianța PDM-PSRM și-au intensificat intimidările și hărțuirile la adresa oponenților politici proeuropeni, au eludat vădit recomandările Comisiei de la Veneția și au schimbat sistemul electoral. PPE și ALDE denunță cu fermitate justiția selectivă și reducerea opoziției la tăcere, ca și în cazul lui Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, membru ALDE și prim-vicepreședinte al Partidului Liberal”, se mai arată în textul declarației.

Tăieri financiare și critici la adresa justiției

De asemenea, PPE și ALDE fac apel la instituțiile UE, inclusiv la Serviciul European de Acțiune Externă (SEEAE), precum și la Consiliul Europei, să evalueze imediat declinul statului de drept și standardelor democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanțare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate oricărei asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-Moldova.

Atât președintele PPE, Joseph Daul, cât și cel al ALDE, Hans van Baalen, condamnă justiția selectivă și răfuielilor politice ce au loc la Chișinău, exprimându-și îndoiala că primarul capitalei va avea parte de un proces echitabil. „Credem că trebuie investigată orice ilegalitate şi că cei responsabili trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei, dar în acelaşi timp avem preocupări şi îndoieli majore că sistemul judiciar moldovenesc, controlat de Plahotniuc şi alianţa PDM-PSRM, va putea asigura o investigaţie transparentă, un proces echitabil sau un verdict imparţial”, mai precizează cei doi lideri europeni.

„Dimpotrivă, după cum o demonstrează declinul libertăţii presei, abuzul instituţiilor de stat şi suprimarea societăţii civile, guvernul moldovean controlat de Plahotniuc şi alianţa sa PD-PSRM au pus în pericol una dintre marile realizări ale poporului moldovenesc din ultimii ani şi au făcut ca ţara să nu mai fie campioana Parteneriatului Estic”, se mai arată în declarație.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *