Pozitia NATO din Balcani, amenintata de divergentele greco-macedonene

, , ,
 

Falanga macedoneana, pregatita pentru debarcarea din Afganistan

Falanga macedoneana, pregatita pentru debarcarea din Afganistan

Noul ambasador al Republicii Macedonia la Alianta Nord-Atlantica (NATO), Martin Trenevski, este contestat de o serie de inalti oficiali ai NATO, relateaza surse diplomatice, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Acesta este cunoscut pentru declaratiile anti-NATO, el afirmând ca summitul Aliantei desfasurat la Bucuresti, in 2008, nu a fost un succes pentru Macedonia. „Alianta Nord-Atlantica comite agresiuni politice si economice impotriva Macedoniei”, acordând sustinere Greciei, a declarat Martin Trenevski, al carui mandat de ambasador al Macedoniei la NATO va incepe la 1 septembrie 2010. In prezentarea programului sau in Parlamentul de la Skopje, Trenevski a declarat ca va cere Aliantei sa „corecteze concluziile summitului de la Bucuresti si sa isi schimbe atitudinea fata de Macedonia”. Potrivit declaratiilor lui Trenevski, concluziile summitului de la Bucuresti, prin care Macedonia este obligata sa rezolve probleme numelui inainte de a adera, constituie o „abordare birocratica” asumata de Alianta.
Reamintim ca si desi Republica Macedonia si-a proclamat independenta in 1991, Atena si Skopje continua sa aiba dispute din cauza numelui Macedoniei. Polemicile au culminat in aprilie 2008, la summitul de la Bucuresti, când Grecia a blocat aderarea Macedoniei la NATO.

Integrarea europeana a Balcanilor, sabotata de Atena

Anterior comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a avertizat ca autoritatile de la Skopje si cele de la Atena trebuie sa gaseasca, in urmatoarele luni, o solutie in disputa privind numele Macedoniei, pentru a permite demararea negocierilor in vederea aderarii acesteia la Uniunea Europeana. Conform mass-media europene, comisarul european a declarat ca UE va sprijini negocierile, “care, dublate de vointa politica, vor duce la gasirea unei solutii”. Acesta a remarcat progresele facute de Macedonia in ultimul an, care au condus la ridicarea vizelor pentru cetatenii macedoneni care circula in statele UE.

Verde pentru UE

Reamintim ca, la sfarsitul lunii ianuarie 2010, Comisia pentru Politica Externa a Parlamentului European (PE) a aprobat amendamentele la raportul privind progresul Republicii Macedonia pe drumul aderarii la Uniunea Europeana (UE). Conform documentului, tara balcanica urmeaza sa primeasca o data pentru lansarea discutiilor de aderare la UE in martie 2010, la urmatorul summit al ministrilor de externe ai UE. Adresandu-se mass-media dupa votul din Comiasia pentru Politica Externe a PE, oficialii UE au afirmat ca aprobarea constituie un eveniment foarte pozitiv pentru Macedonia si un semnal puternic din partea PE catre Comisia Europeana si Consiliul UE.

Opozitie greaca

In pofida recomandarilor Comisiei Europene, in luna decembrie a anului trecut, adoptarea unei decizii in acest sens a fost amanata din cauza opozitiei Greciei, care este nemultumita de faptul ca numele statului vecin, Macedonia, corespunde cu cel al vechii sale regiuni istorice. Drept represalii Atena sa opus aderarii Macedoniei la NATO, pregatita pentru summitul NATO de la Bucuresti.
Totodata, in 2007, autoritatile de la Skopje au decis ca aeroportul din capitala si o autostrada importanta sa poarte numele “Alexandru cel Mare”, fapt care a starnit critici dure din partea oficialilor de la Atena. Totusi, in cazul in care cele doua parti ajung la un compromis, liderii din UE ar putea decide inceperea negocierilor cu Macedonia, in cadrul summitului din luna iunie. Potrivit unui oficial de la Bruxelles, in cazul in care se va gasi o solutie, Macedonia ar putea intra in Uniune odata cu Islanda, dar dupa Croatia. “Dupa demararea negocierilor, oamenii vor avea o mare surpriza. Toata lumea considera ca Islanda nu va avea nici o problema in a deveni membru al UE, dar, in realitate, Macedonia va fi cea care va incheia foarte repede capitolele de negociere. In ciuda unor probleme clasice, din domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei, Macedonia si-a armonizat legislatia si a implementat majoritatea cerintelor Uniunii Europene”, a mai adaugat acesta.

Contingente balcanice

Anterior, Republica Macedonia anunta ca isi va suplimenta cu 80 de militari efectivele in Afganistan in 2010. Contingentul militar include o unitate a fortelor speciale (n.r.- Voltii-Lupii) si cadre ale serviciului militar de informatii de la Skopje, au declarat surse militare locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Forta internationala de asistenta pentru securitate (ISAF) in Afganistan include in prezent 163 de militari macedoneni, primii soldati macedoneni sosind in tara asiatica in anul 2002. Participarea militarilor macedoneni la operatiunile din Afganistan este privita la Skopje ca un pas necesar pentru accederea la statutul de membru cu drepturi depline a Aliantei Nord-Atlantice. Reamintim ca aderarea Macedoniei la NATO a fost blocata in aprilie 2008 de regimul politic de la Atena, din cauza diferendului care le opune in privinta denumirii fostei republici ex-iugoslave.
La randul sau, Bulgaria va mai trimite pana la 30 de militari in Afganistan, care se vor alatura contingentului de 270 de bulgari dislocati in orasul Kandahar. In prezent, Bulgaria participa la Fortele Internationale de Securitate din Afganistan (ISAF) cu 470 militari, implicati in special in operatiuni de asigurare a securitatii aeroporturilor din Kabul si Kandahar. Totodata, guvernul de la Sofia a amanat o decizie finala privind suplimentarea participarii sale in misiunea impotriva pirateriei a Uniunii Europene ‘Atalanta’, desfasurata in largul coastelor somaleze.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *