Porosenko: Ucraina va ramane un stat unitar in care ucraineana va fi limba oficiala

, , ,
 

porosenkoPresedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a dat din nou asigurari ca Ucraina va ramane un stat unitar si ca limba oficiala unica va ramane ucraineana. Declaratiile au fost facute in timpul unei vizite la Harkov, regiune din estul Ucrainei aflata sub controlul autoritatilor de la Kiev. ‘Ucraina nu va fi un stat federal, ci unul unitar. Alegerea europeana nu poate fi obiect de discutie, iar singura limba oficiala va fi ucraineana’, a reiterat Porosenko, potrivit caruia 85% dintre ucraineni subscriu la aceasta idee, relateaza Unian.

Liderul de la Kiev s-a declarat convins ca aceasta este si optiunea majoritatii ucrainenilor, de aceea ar putea chiar sa organizeze un referendum in respectiva chestiune. Conflictul din Donbas s-ar putea extinde si in regiunea Harkov, a avertizat, totodata, presedintele Petro Porosenko, cerand populatiei locale sa ramana vigilenta in fata unei astfel de amenintari. ‘Dusmanul nostru planuia — si inca mai planuieste — prin reteaua sa extinsa de agenti sa ‘incendieze’ Harkovul, sa aduca aici aceleasi nenorociri si suferinte care s-au abatut asupra locuitorilor Donbasului’, a spus seful statului, accentuand ca toate fortele politice din Harkov sustin integritatea si unitatea Ucrainei, in pofida diferentelor ideologice. El a mai spus ca nimeni nu va atenta vreodata la dreptul ucrainenilor de a vorbi limba care le convine mai mult, inclusiv limba rusa.

Abrogarea legii privind principiile politicii de stat in legatura cu limbile minoritatilor (adoptata in iulie 2012) de catre Rada Suprema (parlamentul unicameral) in februarie, imediat dupa inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici de la putere, a alimentat tensiunile separatiste din estul Ucrainei, scena unui conflict armat din luna aprilie intre trupele guvernamentale si insurgentii prorusi. Presedintele interimar de la acea vreme, Oleksandr Turcinov, nu a promulgat abrogarea acestei legi, in virtutea careia limba romana avea statut de limba regionala in zonele in care etnicii romani erau o comunitate suficient de mare. intr-o intalnire pe care a avut-o tot marti cu o delegatie a Comisiei de la Venetia, Porosenko a afirmat ca tara sa merge pe calea reformelor si a descentralizarii. Ucraina este dispusa sa respecte acordurile de pace de la Minsk si armistitiul, dar, in acelasi timp, ea isi intareste armata si suplimenteaza efectivele trimise in estul tarii, a afirmat seful statului ucrainean.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *