Porosenko: Ucraina este inca sub amenintarea razboiului dinspre Est, chiar si in cazul respectarii armistitiului

de | feb. 27, 2015 | Federatia Rusa, Info Militar, Marea Neagra, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul de la Kiev, Petro Porosenko, a declarat vineri ca Ucraina se afla inca sub spectrul unei amenintari militare dinspre Est, chiar si in cazul in care armistitiul semnat la Minsk isi va face efectele. ‘Chiar si in cazul celui mai optimist scenariu in Donbas, amenintarea militara dinspre Est ar ramane, din pacate’, referindu-se indirect […]

porosenko

Liderul de la Kiev, Petro Porosenko, a declarat vineri ca Ucraina se afla inca sub spectrul unei amenintari militare dinspre Est, chiar si in cazul in care armistitiul semnat la Minsk isi va face efectele. ‘Chiar si in cazul celui mai optimist scenariu in Donbas, amenintarea militara dinspre Est ar ramane, din pacate’, referindu-se indirect la Rusia, intr-un discurs televizat cu ocazia finalizarii studiilor pentru o serie de studenti de la Universitatea Nationala de Aparare ‘Ivan Cerniahovski’ din Kiev. ‘Chiar si in cazul unui armistitiu de lunga durata, care s-ar transforma intr-o reglementare politica si pace stabila, amenintarea militara dinspre Est va ramane, din pacate, de actualitate si va necesita eforturi sustinute pentru consolidarea capacitatilor de aparare a statului’ ucrainean, a subliniat Petro Porosenko.

Opinia liderului de la Kiev este intarita si de rapoartele serviciilor speciale americane. Directorul serviciilor de informatii ale SUA (DNI), James Clapper, a declarat joi ca estimeaza ca luptele din estul separatist al Ucrainei vor continua pe durata intregului an 2015. ‘Luptele vor continua, cel mai probabil, in acest an in estul Ucrainei’, a afirmat James Clapper, vorbind in fata Comisiei pentru fortele armate din Senatul SUA. in opinia sa, negocierile privind statutul teritoriilor aflate sub controlul militiilor separatiste se anunta a fi dificil. Totodata, el nu a exclus in timpul apropiat o ofensiva a rebelilor asupra orasului port Mariupol, obiectiv strategic ucrainean la Marea Azov, in pofida acordurilor de pace de la Minsk, incheiate intre Kiev si rebeli la 12 februarie. Cu aceasta ocazie, directorul serviciilor de informatii ale SUA a pledat pentru livrarea de arme letale armatei ucrainene.

In tot acest timp, separatistii prorusi din estul Ucrainei au inceput mutarea unor lansatoare de rachete intr-un loc situat la 70 de kilometri distanta de linia frontului, in prima actiune confirmata de respectare a prevederilor acordului de incetare a focului incheiat luna aceasta la Minsk. Retragerea armamentului greu trebuia sa inceapa in urma cu o saptamana, in baza acordului de incetare a focului incheiat de liderii Rusiei si Ucrainei la 12 februarie. Ambele parti s-au angajat sa-si retraga armamentul greu la o distanta ce variaza de la 25 si pana la 70 de kilometri de linia frontului, in functie de calibru, potrivit AP.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *