Porosenko: Ucraina este angajata intr-un `razboi real` cu Rusia

, , , ,
 

Putin-PorosenkoLiderul de la Kiev, Petro Porosenko, a precizat pentru BBC ca Ucraina este angajata  intr-un ‘razboi real’ cu Rusia, adaugand ca se asteapta la o noua ofensiva in viitorul apropiat. ‘Aceasta nu este o lupta impotriva separatistilor sustinuti de Rusia, este un razboi real cu Rusia’, a subliniat seful statului ucrainean. ‘Faptul ca am capturat doi soldati din fortele speciale ruse este o proba solida’ a prezentei ruse in estul Ucrainei, a adaugat el, in acelasi interviu.

Kievul, Occidentul si SUA nu inceteaza sa denunte prezenta fortelor regulate ruse in sprijinul rebelilor separatisti din estul Ucrainei, fapt negat categoric de Moscova. ‘Eu cred ca ei pregatesc o ofensiva si cred ca trebuie sa fim pregatiti sa nu le oferim nicio ocazie pentru a relansa provocarile. Aceasta va fi in intregime responsabilitatea lor’, a asigurat Porosenko. Presedintele ucrainean a adaugat ca nu are incredere in omologul sau rus, Vladimir Putin, dar nu are alta optiune decat sa negocieze cu liderul de la Kremlin pentru a da o sansa diplomatiei. El a mai spus ca teritoriul aflat sub controlul rebelilor in estul separatist al tarii nu poate fi recucerit pe cale militara. ‘Ma indoiesc ca eliberarea acestor teritorii se poate face prin mijloace militare’, a spus el.

Replica Moscovei

Kremlinul nu a intarziat sa raspunda acuzatiilor Kievului. ‘La Kremlin nu suntem de acord (cu cuvintele liderului ucrainean). in primul rand, trebuie sa se tina cont de faptul ca, din pacate, Kievul poarta un razboi impotriva propriilor cetateni’, a spus purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale rus Dmitri Peskov, care a adaugat ca ‘ei (cetatenii ucraineni) sunt cei care trag si tot ei sunt cei care mor’. Pe de alta parte, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev, a declarat ca amplificarea activitatii SUA si NATO la granitele ruse ‘ameninta nu doar Rusia, ci si pe aliatii ei’.  ‘In lupta statelor pentru interesele lor, au devenit tipice ‘actiunile indirecte’ — folosirea potentialului protestatar al populatiei, al organizatiilor radicale si extremiste, al unor frecvente campanii militare’. In opinia lui Patrusev, ‘creste agresivitatea SUA si NATO la adresa Rusiei, se amplifica potentialul lor ofensiv in imediata apropiere a granitelor ruse, ceea ce constituie o amenintare nu doar pentru noi, ci si pentru aliatii nostri’.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.