Porosenko schimba tactica de lupta in estul Ucrainei cu rebelii pro-rusi

, , , ,
 

-

Liderul de la Kiev, Petro Porosenko, vrea sa schimbe modalitatea de lupta impotriva insurgentilor pro-rusi din estul Ucrainei. El a vorbit luni despre ‘necesitatea unor schimbari de tactica, pentru a permite reducerea zonei de desfasurare a operatiunii antiteroriste, pentru intarirea frontierei si pentru a face totul in vederea asigurarii apararii populatiei pasnice’, a anuntat serviciul de presa al presedintelui, relateaza Interfax. Porosenko a anuntat, de asemenea, desfasurarea reuniunii Consiliului pentru Securitate si Aparare Nationala. Conform sefului statului ucrainean, faza activa a operatiunii antiteroriste continua. Liderul ucrainean i-a cerut directorului general al concernului de stat ‘Ukroboronprom’, Roman Romanov, sa creasca eficienta actiunilor militare si, in decurs de o saptamana, sa imbunatateasca situatia in ceea ce priveste dotarea cu arme a militarilor din zonele de operatiune.

Seful statului ucrainean a atras de asemenea atentia sefului Statului Major al Armatei Ucrainei, Viktor Mujenko, si a ministrului de interne Arsen Arsenov ca ‘localitatile care sunt eliberate de combatanti trebuie sa obtina imediat o putere civila, care sa poata avea grija de populatie, sa restabileasca infrastructura, viata pasnica, sa asigure platile sociale’. ‘Principalul lucru de care au acum nevoie oamenii este securitatea’, a subliniat presedintele Ucrainei, adaugand ca populatia locala din orasele eliberate ii ajuta pe militarii ucraineni. Nu in cele din urma, liderul de la Kiev a subliniat importanta ca orasele cucerite din mainile separatistilor sa fie aparate de militarii ucraineni.

Luni, militarii ucrainei si rebelii pro-rusi au dat lupte intense pentru controlul frontierei de stat, a declarat un oficial ucrainean care monitorizeaza operatiunile. „Situatia din zona de frontiera ramane dificila. Se duc lupte acerbe pentru un control al frontierei ruso-ucrainene”, a spus Andrei Lisenko, citat de Lenta.ru. Potrivit acestuia, Federatia Rusa continua sa trimita trupele sale la granita cu Ucraina. „Pe parcursul unei zile au fost observate cateva mitraliere si blindate care se deplasau in directia Sumi si Lugansk”, a precizat Lisenko.

De asemenea, el a subliniat faptul ca mercenarii si teroristii din Rusia continua sa transfere in Ucraina autovehicule si masini blindate in diverse puncte ale separatistilor din regiune. Rebelii trag sistematic cu mortiere asupra teritoriului rus si se fac responsabili de tirul cu obuze in care un cetatean rus si-a pierdut viata, a reiterat purtatorul de cuvant militar citat. Pe de cealalta parte, rebelii au transmis ca Un avion de transport militar ucrainean a fost doborat luni de catre ei. Un purtator de cuvant militar anuntase anterior pierderea legaturii cu avionul militar AN-26 care survola regiunea Lugansk.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *