Poroșenko, atac electoral la Putin. Aderarea la UE și NATO, în Constituția Ucrainei

, , , , , , ,
 
Ucraina, un nou an de război în Donbass

Ucraina, un nou an de război în Donbass

“Mulţumesc, domnule Putin, că ai făcut ca ţara mea să fie mult mai pro-europană şi mai euro-atlantică”, a declarat preşedintele Petro Poroşenko, la CNN, remarcând că numărul compatrioţilor săi care susţin integrarea europeană a crescut între timp în mod semnificativ. „Politica Kremlinului a determinat ucrainenii să susțină integrarea în Uniunea Europeană și în NATO. Mulțumesc domnule Putin că ai făcut ca țara mea să fie mult mai pro-europeană și mult mai euro-atlantică”, a mai declarat Poroșenko, care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat prezidențial.

Sprijinul pentru UE și NATO, în creștere

Poroșenko a spus că numărul ucrainenilor care susțin integrarea europeană a crescut de 23 la 74% de la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, iar numărul celor care susțin aderarea la NATO a crescut de la 16 la 55%.

Liderul de la Kiev a întreprins o vizită în Statele Unite cu ocazia celei de 73-a Adunare Generală a ONU. Poroșenko a declarat că ONU va adoptat în curând o Rezoluție prin care va susține că peninsula Crimeea este teritoriu ocupat, iar Rusia va fi recunoscută țară agresoare.

La sfârșitul lunii trecute, Kievul a informat Moscova că nu mai prelungește Tratatul de prietenie și cooperare semnat în 1997.

Ucraina, baza imperiului rus

Preşedintele rus Vladimir Putin are nevoie de întreg teritoriul Ucrainei, deoarece imperiul rus nu există fără Ucraina, a declarat anterior, la Harkov, şeful statului ucrainean Petro Poroşenko, citat de agenţia de presă Unian, în contextul în care Moscova a anexat în 2014 peninsula Crimeea şi este acuzată de susţinerea rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

În acelaşi timp, Petro Poroşenko a afirmat că niciun om politic ucrainean nu se va decide să soluţioneze problema teritoriilor ocupate (Crimeea şi estul prorus) prin metode militare, întrucât Kievul pune accent pe vieţile umane, deşi forţele proguvernamentale luptă de patru ani împotriva rebelilor separatişti din Lugansk şi Doneţk într-un conflict soldat cu peste 10.000 de morţi, potrivit datelor ONU.

Ucraina intră într-un nou an electoral

Ucraina intră într-un nou an electoral

Atacuri politice

În discursul rostit la Academia Naţională de Ştiinţe Juridice din Harkov, el i-a criticat atât pe “radicalii” de la Kiev, care îndeamnă la rezolvarea prin forţă a problemei teritoriilor ucrainene “ocupate”, dar fac astfel de apeluri “de pe canapea”, cât şi pe “pacificatorii” din rândul clasei politice ucrainene care se pronunţă pentru federalizarea Ucrainei.

Pacea se poate obţine în estul Ucrainei doar pe cale politico-diplomatică, a apreciat preşedintele ucrainean, subliniind că eliberarea “teritoriilor ocupate” prin metode militare este inacceptabilă pentru că şi-ar pierde viaţa o mulţime de civili, ceea ce este inadmisibil.

“Niciun politician ucrainean, inclusiv eu, nu va lua vreodată o decizie care să transforme Doneţkul în Groznâi (capitala Ceceniei) din primul şi al doilea război ruso-cecen. Ucraina nu este Rusia, ea aparţine unei civilizaţii diferite, unde viaţa umană are preţ”, a menţionat Poroşenko, insistând că pentru Ucraina este inacceptabil scenariul utilizat de Rusia în Cecenia când aviaţia rusă a efectuat bombardamente masive, soldate cu numeroase victime printre civili.

“Cheia păcii” în Ucraina nu se afla nici la Washington, nici la Londra, ci la Moscova, a afirmat preşedintele ucrainean, indicând că Rusia se opune în prezent desfăşurării unei forţe de menţinere a păcii în estul Ucrainei sub mandat ONU. Dacă Rusia va bloca adoptarea unei decizii în acest sens, atunci ea va confirma astfel că nu doreşte pacea, a insistat el.

NATO și UE în Constituție

Conform articolelor publicate anterior de KARADENIZ PRESS, președintele Poroșenko a demarat procedura pentru înscrierea în Constituția Ucrainei a  obiectivelor de aderare a ţării la NATO şi la Uniunea Europeană. Deputații din grupul pro-prezidențial din Rada Supremă (n.r.-parlamentul unicameral al Ucrainei) a făcut recent primul pas în acest sens.

Deputaţii au votat pentru înaintarea proiectului de lege către Curtea Constituţională. Au fost 321 de voturi pentru modificarea legii fundamentale, iar minimum necesar era de 300, precizează puterea de la Kiev.

Proiectul de lege a fost depus luna aceasta la Parlament de preşedintele ţării, Petro Poroşenko. După avizul Curţii Constituţionale, legea trebuie aprobată prin votul final al parlamentarilor, cu aceeaşi majoritate de 300 din 450.

Irina Luţenko, reprezentanta preşedintelui în Parlament, a precizat că amendamentele vizează preambulul, trei articole şi prevederile tranzitorii din Constituţie.

Din 2014, Ucraina a renunţat la politica multilaterală şi s-a orientat către integrarea Europeană, iar Parlamentul a revocat statutul de nealiniere al ţării, permiţând participarea la alianţe militare. Cu toate acestea, nici NATO și nici UE nu au oferit Ucrainei perspective apropiate de aderare. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *