Popov: NATO nu a facut niciodata presiuni asupra Moldovei pentru aderare

de | apr. 23, 2013 | Info Militar, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Alianta Nord-Atlantica nu a cerut niciodata Republicii Moldova sa adere la structurile sale, a declarat viceministrul de externe Andrei Popov la Europa Libera. El a mai spus ca Republica Moldova urmareste un parteneriat cu NATO pe modelul deja implementat de Ucraina care de ani de zile participa activ la misiuni de pacificare ale NATO cu […]

popov1

Alianta Nord-Atlantica nu a cerut niciodata Republicii Moldova sa adere la structurile sale, a declarat viceministrul de externe Andrei Popov la Europa Libera. El a mai spus ca Republica Moldova urmareste un parteneriat cu NATO pe modelul deja implementat de Ucraina care de ani de zile participa activ la misiuni de pacificare ale NATO cu mandat de la ONU. „Sunt doua perspective pe care incercam sa le armonizam. Republica Moldova, ca un stat suveran si independent, cu propriile sale interese nationale, devenite documente si in programe, si in strategii, isi promoveaza, folosind propriul sau instrumentariu disponibil, interesul acesta national, in plan extern. Acest lucru primeaza, ce este in interesul Republicii Moldova. Si aici, foarte hotarat, ferm si calm: intensificarea cooperarii dintre tara noastra si Alianta Nord-Atlantica, ridicarea acestei cooperari chiar si la nivelul cooperarii existente dintre statul vecin, Ucraina si Alianta Nord-Atlantica. Bunaoara, Ucraina este un contribuitor foarte activ la mai multe misiuni de pacificare NATO, sub mandat ONU. Acuma am discutat si cu ambasadorul Ucrainei la NATO, colegul nostru, fostul viceministru, domnul Igor Dolgov, care imi povestea cum acum Ucraina pregateste o flotila, principala sa corabie, o trimite in regiunea Somaliei, pentru a participa in operatiuni NATO si UE de combatere a fenomenului piraterismului. si pentru aceasta operatiune, din bugetul statului, din propriii bani aloca 11 milioane de dolari. Sau, bunaoara, aceeasi Ucraina, de mai mult de 10 ani, participa cu forte de mentinere a pacii, un intreg contingent in Balcani, bunaoara, in Kosovo. Ucraina este unul din participantii activi, in operatiunea KFOR, in prezent sunt 163 de soldati. Si acest lucru se intampla, in pofida statutului recent declarat al Ucrainei de stat in afara blocurilor militare”, a declarat Popov.

Dosarul transnistrean, o problema greu de rezolvat

Acesta a mai spus ca „dosarul transnistrean” tine pe loc Republica Moldova in a lua orice optiune in acest sens. „Cunoastem foarte bine care sunt avantajele, dar Republica Moldova nu doar cu conflictul transnistrean nesolutionat si prezenta militara a Federatiei Ruse, dar si cu specificul structurii populatiei, optiunilor divizate, predominarii inertiale a unor clisee vizavi de NATO si necesitatii de a ne concentra pe ceea ce uneste societatea, in opinia mea, ar fi cu totul si cu totul nepotrivit sa abordam acest subiect in termenii unei politici ireale”, a mai spus Popov. Intr-un interviu recent de la acelasi post de radio, ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, diplomatul roman spunea ca NATO sprijina integritatea teritoriala a R. Moldova si respecta dorința sa de a ramane neutra.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *