Polonia va cumpăra rachete Patriot din SUA, România are aceleași intenții

, , , ,
 

Polonia va cumpără sisteme de rachete Patriot din SUA, a anunțat joi, ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, după ce americanii au acceptat acest tip de tranzacție. „A fost semnat un memorandum noaptea trecută potrivit căruia guvernul american a acceptat să-i vândă Poloniei rachete Patriot în cea mai modernă configurație”, a declarat Macierewicz într-o conferință de presă transmisă joi dimineața de către televiziunea publică din Polonia. „Sunt bucuros să transmit această informație în ziua vizitei președintelui Trump la Varșovia”, a adăugat ministrul polonez. În martie, Polonia anunța că se așteaptă să semneze un contract în valoare de până la 7,6 miliarde de dolari cu firma americană Raytheon, pentru a achiziționa opt sisteme de apărare cu rachete Patriot până la încheierea acestui an.

Varșovia consideră acordul drept un obiectiv central al unei ample modernizări a forțelor sale armate până în anul 2023. Anunțul oficialului polonez a venit în paralel cu vizita președintelui american Donald Trump de miercuri la Varșovia, unde, potrivit Casei Albe, el își va exprima într-un discurs angajamentul față de NATO și va avea întâlniri cu un grup de țări apropiate Rusiei.

Bucureștii, pe aceeași lungime de undă

De altfel, și România s-a arătat interesată de cumpărarea unor astfel de sistem Patriot. În luna aprilie, Șeful Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale, secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică, alături de șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, anunțau într-o conferință de presă că România intenționează să cumpere rachete americane Patriot și că programul va începe chiar din anul acesta. „Ştiţi foarte bine, s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F-16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Ca atare, sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare a spaţiului aerian al României. În momentul de faţă, sunt în analiză toate opţiunile privind dezvoltarea programului. Important e faptul că el va fi demarat în acest an”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Anul trecut, sistemul antiaerian Patriot a ajuns în premieră în România pentru exerciţii militare comune cu armata americană ce au avut loc la Capul Midia. Sistemul Patriot adus în România era dotat cu rachete de ultimă generaţie. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. Patriot este dotat si cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *