Polonia si Romania trag Republica Moldova in UE

de | dec. 20, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Varsovia coopereaza foarte strans cu Romania pentru a sprijini Repulica Moldova in perspectiva sa europeana, dar trebuie sa vedem progrese semnificative in ceea ce priveste reformele, iar cetatenii trebuie sa asigure stabilitate polica si buna functionare a institutiilor politice, spune ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel. „Avem de-a face cu o abordare […]

marek_szczygiel 345Autoritatile de la Varsovia coopereaza foarte strans cu Romania pentru a sprijini Repulica Moldova in perspectiva sa europeana, dar trebuie sa vedem progrese semnificative in ceea ce priveste reformele, iar cetatenii trebuie sa asigure stabilitate polica si buna functionare a institutiilor politice, spune ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel. „Avem de-a face cu o abordare pe care UE a adoptat-o de mult timp. Nu dam gratis elemente ce țin de integrare, cerem ceva in schimb de la partenerii noștri. Este vorba de abordarea mai mult, pentru mai mult – dupa cum se spune in argoul european”, a declarat, intr-un interviu pentru acordat agentiei de stiri NewsIn ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti, Marek Szczygiel, a carui tara tocmai isi incheie mandatul la presedintia UE. El crede ca Moldova reprezinta un exemplu pozitiv cand se face comparația cu alte țari din Parteneriatul Estic. „Deci nu ar trebui sa fie o insatisfacție sau nerabdare din partea Chișinaului, deoarece este un exemplu incurajator in ceea ce privește beneficiile mutuale ale integrarii europene”, a punctat ambasadorul. Oficialul apreciaza ca relația cu Moldova „decurge destul de lin” si a spus ca s-au realizat multe, tinand cont ca in urma cu trei sau patru ani relatiile erau la un nivel complet diferit. „Cred ca am facut progrese semnificative. Acum s-a luat decizia de a demara foarte curand negocierile cu Moldova pentru acordul de liber schimb aprofundat si comprehensiv, care va constitui o parte importanta a acordului de asociere. Dar trebuie sa vedem progrese semnificative in ceea ce privește reformele in Moldova”, a declarat ambasadorul Marek Szczygieł. Polonia, a aratat diplomatul, inclusiv pe plan bilateral, furnizeaza Moldovei asistența și coopereaza foarte strans cu Romania pentru a sprijini Moldova in ceea ce privește perspectiva europeana. „Sunt cateva chestiuni care trebuie rezolvate de catre cetațenii moldoveni, precum asigurarea unei stabilitați politice și buna funcționare a instituțiilor politice”, a mentionat ambasadorul polonez la Bucuresti, in conditiile in care Parlamentul R. Moldova nu reuseste, de mai bine de doi ani si jumatate, sa aleaga un sef al statului, iar un referendum pentru alegerea presedintelui prin vot direct, desfasurat in toamna anului trecut, a fost invalidat din cauza ratei insuficiente de participare la vot.

Optismism in privinta dosarul transnistrean

intrebat daca ar putea intra Republica Moldova in UE atat timp cat are pe teritoriul sau trupe rusești, diplomatul a spus ca spera ca „acest conflict transnistrean sa fie rezolvat pentru a fi asigurata integritatea teritoriala a Republicii Moldova și sa fie retrase toate trupele straine de pe teritoriul Republicii, care sunt staționate fara acordul autoritaților legitime ale statului moldovean. Aceasta este poziția UE in ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean”, a subliniat Marek Szczygieł. El a spus ca UE acorda un sprijin puternic procesului de negociere in formatul 5 plus 2 (Rusia, Ucraina, OSCE – mediatori, SUA si UE – observatori plus cele doua parti in conflict). „Suntem fericiți ca in urma cu doua saptamani acest proces a fost reluat, la reuniunea de la Vilnius, și speram ca vor aparea foarte curand și rezultatele dorite. Ultimii 20 de ani nu au fost incurajatori in ceea ce privește gasirea unei soluții pentru acest conflict și speram ca perspectiva europeana va stimula cumva ajungerea la un acord privind soluționarea conflictului transnistrean”, a conchis ambasadorul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *